• idag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.5 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Spiritfarer - Ömsint skildring av livets sista tid

Spel
PUBLICERAD:

Spiritfarer

Switch/Windows/Xbox One/PS4
Thunder Lotus
Åldersmärkning: 12

I Spiritfarer tar du över rollen som lotsare av de nyligen avlidna in i dödsriket, när färjkarlen Charon pensionerar sig. Ditt jobb är att hitta vilsna själar och ta hand om dem så gott det går ombord på din båt. När de är redo så tar du med dem till porten in i dödsriket och låter dem gå vidare. Det är ett spel som handlar om döden, och det svåra i att släppa taget. Det låter kanske som ett tungt och mörkt koncept, men i centrum står hela tiden omtanken. Allting i spelet handlar om att bry sig om andra, och göra det mesta av den korta stund vi har tillsammans.

Du åstadkommer detta genom att uppgradera din båt och vara lyhörd gentemot dina passagerare. Du utför uppdrag, lagar mat och sköter andra dagliga uppgifter för att ge dina nyfunna vänner en så fin tid som möjligt innan de oundvikligen måste säga farväl.

Spelmässigt är det en ganska typisk livssimulator. Tänk dig ett Stardew Valley som handlar om döden och båtar istället för att odla grönsaker och föda upp djur. Att göra den ganska fantastiska situationen med själar som färdas mot den sista vilan till en vardag är ett briljant grepp som låter dig lära känna de olika personligheterna väldigt snabbt. Resultatet är ett förvånansvärt gripande, sorgset, bitterljuvt och märkvärdigt kärleksfullt spel om döden. Alla kramar och all välmenande omtanke kan bli lite väl mycket ibland, men spelet låtsas inte som om sorgen och mörkret inte finns. Det försöker bara mota bort det med gammal hederlig värme. Det må vara en smula naivt, men Spiritfarer är framför allt en ömsint skildring av livets sista tid.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.