Hoppa till huvudinnehållet

David Hellenius fick sin nionde Kristall – och Adam Alsing hedrades postumt

Publicerad:
Renée Nyberg och David Hellenius blev årets kvinnliga respektive manliga programledare.
Renée Nyberg och David Hellenius blev årets kvinnliga respektive manliga programledare. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Paret David Hellenius och Renée Nyberg prisades båda för årets programledare på Kristallen. De fick hålla ett av galans två tacktal.

Det här är kul för oss och naturligtvis jätteprovocerande för andra människor, säger David Hellenius.

Adam Alsing hedrades postumt då han tilldelades hederspriset.

Renée Nyberg fick priset för andra gången, medan David Hellenius vunnit årets programledare hela åtta gånger, samt en Kristall för årets humorprogram, "Hey baberiba", 2007.

– Det känns väldigt roligt att få vinna ett sådant här pris ihop med någon man är gift med. Men det kanske är roligast för oss och mest provocerande för andra, säger David Hellenius till TT.

Renée Nyberg säger att hon mest är stolt och hedrad över att både hon och programmet "Renées brygga" blivit nominerade.

– Att det är tv-tittarna som har röstat fram oss är extra värdefullt, det är ändå för dem som vi jobbar och sliter.

Blir ni sugna på att göra något ihop?

– Vi har faktiskt gjort Unicef-galan, säger Renée Nyberg.

Inget realityprogram á la "Wahlgrens värld"?

– Vi skulle vara otroligt tråkiga och dåliga på det, så det är ingen idé, säger David Hellenius.

Årets program blev Joakim Lundells "Spökjakt". Youtubeprofilen sadei sändningen att han inte hade räknat med att vinna. Övriga nominerade i samma kategori var "Bäst i test", "Renées brygga" och "Älska mig".

– Det här betyder så otroligt mycket om jag blickar tillbaka på när jag var hemlös och bodde i en trappuppgång, sade han.

Inspelat i förväg

Programmet "Svenska truckers" tog hem kategorin årets realityprogram. Därmed slog man etablerade program som "Wahlgrens värld" och nya som "Expeditionen".

– Det hade man verkligen inte väntat sig, sade Tove Helgesson, en av lastbilschaufförerna som tittarna får följa i "Svenska truckers".

Kristallen hölls i år på Vasateatern i Stockholm. En stor del av galan spelades in i förväg under dagen och programledaren Petra Mede förklarade att det blir annorlunda i år.

– Vi ställde oss frågan "Ska vi överhuvudtaget ha en Kristallengala?" Men vi har märkt under året vilken sammankallande kraft som finns i tv. Dessutom är det så att alla vi programledare och skådespelare har en sak gemensamt: skulder.

Adam Alsing
Adam Alsing Foto: Henrik Montgomery/TT

Hedrade Alsing

Särskild uppmärksamhet ägnades Adam Alsing, som avled i sviterna av covid-19 den 15 april. Tidigare kollegor vittnade om hur de påverkats av tv-profilens bortgång.

– Jag är så glad att vi hann göra "Top gear" innan han blev sjuk. Jag kan inte förstå att han är borta, sade Marko "Markoolio" Lehtosalo.

Alsing hedrades postumt då han tilldelades hederspriset.

"För att han var en sann tv-pionjär som omfamnade allt och alla", lyder motiveringen.

Hederspriset togs emot av Adam Alsings pappa, Rolf Alsing.

– Han förtjänar det här priset och jag är överväldigad av allt gott som har sagts om Adam, sade Rolf Alsing.

"Som en gråsparv"

I stället för tacktal intervjuade Petra Mede vinnarna i en soffa. Sportjournalisten Erik Niva tog hem priset för årets tv-personlighet.

– Det är svårt att prata om sig själv. Jag kommer från Norrland, då är det ännu svårare. Jag känner mig som en gråsparv som bjudits in till påfågelsparaden, sade Erik Niva.

"Bäst i test" tog hem kategorin årets underhållningsprogram. Babben Larsson och David Sundin fick frågan om ifall de trott att programmet skulle bli en succé.

– Vi fick göra fyra provprogram. Jag skrattade högt när jag såg den engelska förlagan till programmet så man visste ju att det skulle bli roligt. Men man vet aldrig om det blir en succé, sade Babben Larsson.

Rörd till tårar

"Älska mig" vann i kategorin årets tv-drama. Seriens skapare, regissör och huvudrollsinnehavare Josephine Bornebusch fällde en tår och förklarade sedan:

– Det här är en serie jag jobbat på under tio år fram och tillbaka. Det hade kunnat bli platt fall för mig om det inte hade blivit bra, sade hon.

Paret Mandelmann prisades för årets livsstilsprogram. Petra Mede påpekade att de redan vunnit flera kristaller genom åren.

– Det här är vår fjärde. Vi ställer dem i trädgården. De är ju så vackra när ljuset faller in, sade Marie Mandelmann.

Ann Edliden

Årets TV-personlighet går till Erik Niva.
Årets TV-personlighet går till Erik Niva. Foto: Jessica Gow

Artikeltaggar

Adam AlsingDavid SundinNöje/KulturPetra MedeStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.