Att bemöta andra människor vänligt, trevligt och respektfullt är ett mycket starkt verktyg för att förbättra världen runt omkring dig, skriver Lena J Olsson med flera.
Det sägs att alla människor är lika värda. Men hur är det egentligen om vi ser på hur vi möter varandra? Hur vi talar till varandra? Hur vi hjälper varandra? Eller inte hjälper varandra.
Självklart kan och ska vi kanske inte bemöta gammelfarmor, vår partner, barn och barnbarn på samma sätt som en okänd människa på stan. De som är nära och kära får våra kramar, omsorger och vårt hela och fulla stöd i livets alla lägen. Även när de har gjort något mindre lyckat.
Hur vi möter människor som inte hör till våra närmaste eller inte känner alls är en helt annan fråga, men med stor betydelse för allas våra liv. Den som blir bemött med respekt, inkluderad i sitt sammanhang och visad tillit, svarar – nästan alltid! – med samma sak. Att bemöta andra människor vänligt, trevligt och respektfullt är ett mycket starkt verktyg för att förbättra världen runt omkring dig.
Så skriver du en debattartikelAtt du och vi i vår vardag ska visa den sortens extremt civilkurage som Raoul Wallenberg gjorde under andra världskriget är förstås mycket begärt. Men det finns mycket vi kan göra för att skapa en bättre värld, till exempel
• Hälsa och bemöta alla du träffar vänligt och respektfullt – även den som inte ser ut, pratar eller klär sig som du.
• Säg ifrån när någon beter sig illa mot någon annan, i sandlådan, i laget, i klassen, på festen eller på jobbet.
• Säg ifrån om någon i din närhet talar illa om, uttalar sig rasistiskt, sexistiskt eller nedsättande om andra.
• Prata med och stötta människor som far illa fysiskt eller psykiskt eller bara är ofrivilligt ensamma.
• Grip in när du ser någon ge sig på andra fysiskt eller psykiskt på lekplatsen eller i vuxensammanhang.
• Ta upp diskussioner bland dina vänner och bekanta om diskriminering, mobbing och orättvisor.
Den 27 augusti firar vi Raoul Wallenberg dag för att påminna oss alla om hur viktigt det är att stå upp för mänskliga rättigheter och respekt för alla – alla! – människor. Vi firar den för att hjälpa oss alla att visa mer civilkurage i vardagen, att stå upp för allas lika rätt och värde.
Vi kan inte begära av oss själva att vi ska visa samma mod som Raoul Wallenberg gjorde 1944-45. Men det vi gör i hans anda i vår vardag har stor betydelse för oss alla – för ingen av oss är mer, eller mindre, värd. Var och en av oss har lika rätt att leva våra liv som vi vill, utan att skada andra.
Arbetsgruppen för Raoul Wallenbergs dag Värmland
Lena J Olsson
Projektledare, Karlstads Stift
Bea Högå
Verksamhetschef, Agera Värmland
Anna-Karin Larsson
Samordnare mänskliga rättigheter och barnrätt, Länsstyrelsen i Värmland
Åsa Hansen
Bibliotekschef, Karlstads kommun
Ulrik Scheller
Styrelseledamot, Rotary Karlstad City