Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk filmare fångar mystiken: ”Vi har alla skogen i oss”

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Ulrik Munther gör huvudrollen i Claes Nordwalls film som är inspelad i Värmland.
Ulrik Munther gör huvudrollen i Claes Nordwalls film som är inspelad i Värmland. Foto: Claes Nordwall

Den värmländske filmaren Claes Nordwall har tillfälligt lämnat London för att spela in en film i de värmländska skogarna. Ulrik Munther gör huvudrollen i en film som lyfter fram mystiken i vår natur.

Nu får filmen premiär på en filmfestival i USA.

Ett höstfärgat Värmland står värd för Claes Nordwalls kortfilm "Autoscopy" som får premiär på den amerikanska filmfestivalen Nevada City Film Festival i dag. Det är en film som berättar genom stämningar och inte genom sedvanlig dialog och naturen – den värmländska skogen – har en tongivande roll. Huvudrollen gör Ulrik Munther som har både melodifestivalen och kritikerrosade filmroller bakom sig. Filmen handlar om mystik, om förhållandet mellan människa och natur. Filmens inledande citat "Naturen är inte stum, det är människan som är döv" är talande.

– Filmen är i mångt och mycket självbiografisk, förklarar Claes Nordwall lite trevande.

– Händelser i filmen är tagna ur mitt förflutna, fast på ett abstrakt sätt. Rent berättartekniskt blir lyssnandet väldigt viktigt – ljud, toner och stämningar för handlingen framåt snarare än prat. Jag har velat skapa en slags meditativ naturupplevelse. Tittaren ska försättas i en transcendental upplevelse.

Den senaste gången vi hördes av för drygt tio år sedan berättade Claes Nordwall om en miserabel upplevelse med den amerikanska säkerhetspolisen. Då var det musiken han satsade på och med gitarren som bagage bokade han en flygresa till New York med en öppen returbiljett från Los Angeles. Tanken var att efter några planerade förbandsspelningar till några amerikanska band korsa det vidsträckta landet och spela där tillfälle gavs längs vägen. Men det blev tvärstop redan vid flygplatsen och efter ett dygn i sällskap av Homeland Security sattes han på nästa flyg tillbaka till Sverige. Han nekades inträde i landet och planerna gick förlorade.

I dag är musiken fortfarande en stor del av hans vardag, men numera är den mer ett inslag i hans filmproduktioner, oavsett gäller det reklamfilmer, musikvideos eller egna projekt.

– Jag skriver inte musik längre men i nästan allt filmande jag gör är musiken väldigt framträdande. Genom film kan jag ge uttryck för mitt musikaliska intresse. I just "Autoscopy" är musiken väldigt viktig.

Scen ur filmen "Autoscopy" som är inspelad utanför Lesjöfors.
Scen ur filmen "Autoscopy" som är inspelad utanför Lesjöfors.

"The Shining" en favorit

Arbetet med "Autoscopy" har sträckt sig över tre år och tanken är att den kortfilm som nu ligger klar med tiden ska kunna blomma ut i en långfilm.

– Det är min förhoppning. Om kortfilmen blir uttagen till fler festivaler blir det ett bra fönster mot producenter och potentiella finansiärer. Jag arbetar fortfarande med att färdigställa manuset för långfilmen.

Han nämner Stanley Kubricks "The Shining" som en favoritfilm, en film som arbetar med förtätande stämningar på ett liknande sätt som han själv gör.

– Musik kan ha en väldigt hypnotisk effekt i film.

Du valde att spela in just utanför Lesjöfors, varför just där?

– Jag letade länge efter rätt plats. Det kändes väldigt angeläget att göra det i Värmland, jag kommer ju där ifrån, det finns i mitt hjärta, och dessutom upplever jag att Värmland har en annorlunda skogsmiljö. Jag var ute efter en isolerad miljö, en slags urskog. Skogen utanför Lesjöfors speglade visionen jag hade.

När hoppas du att långfilmsversionen kan vara klar?

– I de bästa av världar börjar jag spela in nästa sommar. Men allt är avhängt på hur mycket intresse kortfilmen väcker.

Ingen drogtrip

I ett gediget efterforskningsarbete som föregått själva filmandet har Claes Nordwall fördjupat sig i bland andra psykologen och drogförespråkaren Timothy Learys tankar kring psykoaktiva substanser.

– Ja, just idén om att man kan förstärka upplevelsen av verkligheten. Men filmen får inte missuppfattas som en skildring av en drogtrip. Jag vill fokusera på det mystiska, på kopplingen mellan de psykoaktiva ämnen som finns i naturen som vissa forskare menar har hjälpt människans evolution. Skogen får i filmen representera vårt arv som människor, vi har alla liksom skogen i oss. Den finns i vårt dna.

Under de senaste elva åren har Claes Nordwall, som är uppvuxen på Hammarö, bott i London, just nu i stadsdelen Clapton som ligger i den östra delen. Han beskriver staden som kreativt givande, det var relativt enkelt för honom att få in en fot i filmvärlden där han blivit en mångsysslare på vägen till regissörsrollen.

– I och med den misslyckade resan till USA så kändes London som ett bättre alternativ. När jag väl kom hit så fanns det väldigt många möjligheter att utvecklas. Jag upplevde att tröskeln för att få komma in och arbeta inom branschen var lägre än i Sverige.

Claes Nordwall, i mitten, under en musikvideoinspelning.
Claes Nordwall, i mitten, under en musikvideoinspelning.

Arbetsuppgifterna varierar.

– Under åren har jag kunnat bredda mig. Många jobb gör jag för skivbolag, jag pitchar idéer kring musikvideos för olika band och jag gör en hel del reklamfilm. Just nu klipper jag en reklamfilm för ett av lyxmärkerna. Det har blivit en hel del film rörande mode den senaste tiden. Allt har till viss del kommit igång igen efter att ha varit helt nere under flera månader.

Ironiskt nog så är de flesta skivbolag har arbetar med baserade i USA. Bland uppdragsgivarna märkt Matador och Rough Trade.

– Ja, jag har mycket jobb i USA, allt går via London. Musikvideon har varit min filmtekniska utbildning. Det har gett mig en väldigt bra insyn i hur filmarbete går till.

Artikeltaggar

Claes NordwallFilmFilmfestivalerLesjöforsLondonLos AngelesNew YorkNöje/KulturSkogSverigeUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.