Replik: Osakligt angrepp på en hel organisation

Signerat
PUBLICERAD:
LRF:s förbundsordförande, och hela riksstyrelse, består av aktiva lantbrukare som i alla beslut säkerställer att LRF verkar för sina medlemmars bästa, skriver Palle Borgström och Anna Karin Hatt.
Foto: Maja Suslin/TT
Oavsett om man är förtroendevald eller anställd behöver ingen tvivla kring varför vi arbetar i eller engagerar oss för LRF och Sveriges bönder, skriver Palle Borgström och Anna Karin Hatt.

Svar till Daniel Persson (NWT 22/8).

I lördagens NWT döms hela LRF ut, som intresseorganisation för Sveriges lantbrukare. Skribenten Daniel Persson använder två av LRF:s personalrekryteringar som bevis på att ”det är uppenbart att organisationen sedan länge har tappat kontakten inte bara med marken utan också med sina medlemmar.”

Sanningen är att LRF har en gedigen och professionell rekryteringsprocess där vi vinnlägger oss om att kunna rekrytera ledande experter inom varje sakområde. I den ingår självklart att pröva såväl sakkompetens som erfarenheter. Att vi skulle rekrytera personer som inte vill lantbrukets bästa faller på sin egen orimlighet.

Kritiken i NWT sker lustigt nog samma helg som LRF fått stort nationellt mediegenomslag (SVT Rapport, TT och en rad tidningar) i påverkansarbetet för att stoppa regeringen Löfvens budgetförslag som hotar att minska svenska bönders möjligheter till en hållbar livsmedelsproduktion. LRF:s upprop för att ”Rädda den svenska maten” har på bara något dygn samlat mer än 30 000 påskrifter.

Tyvärr kontaktade inte Daniel Persson ansvariga inom LRF utan bygger sina teser enbart på intervjuer med anonyma lantbrukare. Vi kan försäkra alla våra 140 000 medlemmar, och NWT:s läsare, att LRF bygger hela sin verksamhet och ideologi på att förbättra medlemmarnas möjligheter att driva lönsamma lantbruksföretag. Det säkerställs inte minst av hur LRF är uppbyggd och fungerar. LRF:s förbundsordförande, och hela riksstyrelse, består av aktiva lantbrukare som i alla beslut säkerställer att LRF verkar för sina medlemmars bästa. Ett stort antal av de tjänstemän som arbetar på organisationens uppdrag är dessutom själva aktiva lantbrukare.

Oavsett om man är förtroendevald eller anställd behöver ingen tvivla kring varför vi arbetar i eller engagerar oss för LRF och Sveriges bönder. Varje dag gör vi vårt yttersta för att förbättra villkoren för LRF:s medlemmar och för svenskt lantbruk. Det samlar oss som organisation, och det faktum att medlemmarna och aktiva bönder har en så framskjuten roll i vårt arbete, och våra goda kontakter med politiker i många olika politiska läger, har gjort och gör oss framgångsrika.

Ändå påstår Daniel Persson att LRF skulle ha tappat kontakten med sina medlemmar. Ingenting kunde vara mer felaktigt. LRF:s tusentals medlemmar är, och förblir, kärnan och utgångspunkten för vår verksamhet.

Palle Borgström

Förbundsordförande, LRF

Anna Karin Hatt

Vd, LRF

Svar direkt: LRF dömdes inte ut i sin helhet i lördagens krönika, men ledningen får förstås tolka texten bäst den vill.

Kritiken är inte tagen ur luften utan baseras i samtliga fall på samtal med lantbrukare i flera delar av landet som antingen är medlemmar i LRF eller som nyligen har lämnat. Det är utmärkt om LRF betraktar medlemmarna som det allra viktigaste. Så ska det vara. Men faktum är att många medlemmar inte delar den bilden.

Om det finns en utbredd kritik mot verksamheten som inte når ledningen är det kanske så att det trots allt finns brister i organisationen – även om den ser felfri ut ovanifrån.

I slutänden är det upp till LRF:s ledning att välja att antingen kännas vid det missnöje som pyr bland många medlemmar eller ignorera det. Att döma av repliken är det valet redan gjort.

Daniel Persson

Frilansskribent

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.