Boende rasar mot Allégården: "Behandlar corona som en vanlig förkylning"

Publicerad:
Flera boende på seniorboendet Allégården i Sunne är frustrerade över hur nonchalanta många är inne i lokalerna under rådande pandemi. De riktar skarp kritik till både personal och andra som bor där. Foto: Dan Enwall

Flera äldre personer bosatta på seniorboendet Allégården rasar mot hur vårdslöst personal och andra i lokalerna hanterar pandemin.

– På Allégården uppträder folk som om corona inte finns. Jag vill inte dö bara för att andra hostar och nyser, säger en boende som vill vara anonym.

Allégården i Sunne är ett seniorboende för 65 plus. Totalt finns drygt 60 lägenheter.

Nu vittnar flera som bor där om att sättet Allégården förhåller sig till coronapandemin gör dem rädda för att gå utanför sina lägenheter, om än bara för att hämta mat i köket.

– Jag har svår astma och är över 70 så jag är definitivt i riskgruppen. När jag skulle hämta mat häromdagen var det hemskt. Folk hostade rakt ut. Salladsbaren stod öppen. Jag var livrädd.

På grund av en muskelsjukdom behöver personen få hjälp med maten.

– Det är det jag lider mest av. Om jag kunde laga mat i min lägenhet slapp jag riskera min egen hälsa, men jag måste hämta min mat för att inte dö.

Har du sagt något till personalen?

– Nej, det är ingen idé - som att prata med en vägg. De skulle bara garva. Jag fick gliringar av personal för att jag har munskydd, de skrattade åt mig.

– Det här är det värsta jag har varit med om. Jag vet inte vart jag har hamnat, det känns som att jag är på ett dårhus. Ska det fortsätta så här kommer jag att bli sinnessjuk. Ska jag också kasta munskyddet och hosta rakt ut? Jag sa till min särbo nyligen att jag inte orkar leva vidare, jag tar livet av mig. Det finns inget liv längre, så nattsvart har det varit.

"Corona gäller inte för dem"

En annan person som bor på Allégården delar samma upplevelse.

– Det är jättedålig ordning. Om jag ska hämta mat står det fullt med folk bakom mig. Jag säger till dem att hålla avstånd men de bryr sig inte och står kvar där ändå, så jag får hålla andan och gå så fort som möjligt därifrån.

Har du sagt något till personalen?

– Nej, jag vill inte stöta mig med dem. Jag har haft så mycket problem sedan vi flyttade hit där personal har varit inblandat.

De som, enligt den här personen visar minst hänsyn, är andra bosatta på Allégården.

– De bryr sig definitivt inte. Många sitter ute i foajén på skinnstolarna, de pratar, hostar och nyser. Jag kan inte förstå hur ingen av dem blir smittade. Jag sitter ute hela eftermiddagen medan de sitter alldeles inpå varandra. Det låter som om corona inte gäller för dem.

"Man blir mörkrädd"

FB har även haft kontakt med en tredje person.

– Jag bor i källaren och är sällan där uppe, men jag har sett och hört en hel del. En gång var jag uppe och då kändes det inte som att någon tog hänsyn. Vissa bryr sig helt enkelt inte, de behandlar det som en vanlig förkylning. Någon person hade kläckt ur sig "jag är så gammal att jag ändå ska dö någon gång". Det är så själviskt. Man blir mörkrädd.

Personen tycker även att personalen borde vara mer försiktig.

– De har skydd när de går in i någons lägenhet, men inte utanför. Eftersom de träffar många andra som går i korridorerna, varför inte ha skydd på sig då också?

Har du sagt detta till personalen?

– Nej, jag har hållit det för mig själv.

Personal oförstående

Fryksdalsbygden har varit i kontakt med en i personalen, som också vill vara anonym.

– Det får stå för dem. Vi har inte hört någon kritik över huvud taget och vi är väldigt noga med att följa våra restriktioner. Jag tror inte att det är vi som är boven i dramat utan snarare att det kommer besökare. Det är ju, precis som vilken butik som helst, en allmän plats. Vem som helst kan gå in på Allégården och vi kan inte besluta vilka det är.

Matsalen har, efter att ha varit stängd hela sommaren, öppnats igen - men enbart för de som bor där. Restriktionerna är precis som tidigare för personalen.

– Vi har visir hos alla kunder. Om vi känner minsta lilla symptom går vi inte till jobbet, då åker vi på provtagning direkt. Vi är jättenoga med vår handhygien och hygien över huvud taget. Vi tvättar och spritar händerna konstant, byter och tvättar kläder och är försiktiga i personalutrymmena. Därför kan det inte handla om oss. Det är ju inte så att vi i personalen hostar rätt ut på någon.

Har någon i personalen gett gliringar åt en kund för att den bar munskydd?

– Det har jag väldigt svårt att tro.

Får inte ha besöksförbud

Anna-Karin Hagström, enhetschef för Allégården, menar att personalen agerat precis som de ska.

– Bland de kunder vi har använder vi skyddsutrustning som finns hos den personen, precis som vi gör i all övrig hemsjukvård. Personal behöver inte gå runt med skyddsutrustning i korridorerna.

Hon tror inte att dessa regler är glasklara för alla.

– Några hyresgäster har ringt till mig och frågat varför vi inte stänger Allégården, men kommunen kan inte stänga för det är ett hyreshus. På Allégården finns både frisör och fotvård och det har inte vi i kommunen någonting med att göra utan de hyr av fastighetsbolaget. Det är inget särskilt boende utan det är som att gå in i vilken lägenhet som helst. Vissa blandar ihop Allégården med Brogården, Salla och Hagen. Där är det besöksförbud men det är skillnad.

"Svårt att angripa problemet"

Ulla Engström, medicinsk ansvarig sjuksköterska på vård och omsorg i Sunne kommun, är inne på samma sak.

– Vi har ingen laglig rätt att sätta besöksförbud, däremot gjorde vi rekommendationer som står på dörren och valde även att stänga köket för allmänheten. Vi har inte så stora möjligheter att påverka mer än att de ska följa rekommendationerna som alla andra av samhällets medborgare.

– Det bästa vore om man sa till vederbörande att "jag vill inte att du går så nära mig, jag vill inte att du hostar här." Det är svårt för oss att angripa problemet när de säger att det är så här i allmänhet.

Artikeltaggar

ÄldreAllégårdenCoronavirusetNyheterSeniorboendeSunneSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare