Pandemin kan ge oss hållbar förändring

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Anna Lundmark Lundbergh krönika
Årets semester blev en hemester även för mig. Det har gett möjligheter att utforska det som finns nära och tid att fundera på vad nuvarande situation innebär.

Att hänga med barnen är alltid en höjdpunkt. På cykel runt Vänern med dottern blev det många timmars efterlängtat umgänge. Med en trafikingenjör som brinner för mobilitet och cykellösningar som sällskap fick en bilåkare som jag mycket lärande på köpet.

Dottern verkar i Paris där borgmästaren länge haft visionen att förändra Paris till en cykelstad. Pandemins effekter i ett nedstängt Paris i kombination med nya strukturella lösningar har snabbat på visionen. Cykeln som transportmedel har fått en rejäl boost och plats i gaturummet, och inte bara där. Det är en global trend.

En av Europas största cykelkoncerner, svenska Cycleurope ser en stark försäljningsutveckling vilket vi märkte av inför vår cykeltur. Tur att vi kunde låna ihop grejor eftersom det var slut i butik. Cykelboomen är ett bra exempel på hur pågående trender förstärkts under pandemin snarare än att den verkar ge upphov till nya.

När det inte går att göra det vi är vana vid är det lättare att förstå vad som viktigt på riktigt. Vi har också tvingats att hitta helt nya lösningar. Utan prestige har vi tillsammans prövat och lärt det som tidigare varit utmanande och svårt. Det är viktigt att vi fortsatt öppnar upp för kontinuerligt lärande och andras erfarenheter. Forskning visar tydligt att team med olika bakgrunder och erfarenheter är mer framgångsrika än andra.

Jag tror att vi är inne i en strukturomvandling på djupet och att de trender vi pratat om så länge nu får oss att göra förändringar i vardagen. De senaste månaderna har lärt oss att långsiktighet går före omedelbar behovstillfredsställelse. Att eftertänksamhet i stället för spontanitet vid beslut bidrar till en bättre värld.

Redan innan corona tog många företagsledare i världsledande företag öppet ställning för en mer hållbar utveckling. ”När tidvattnet sjunker ser man vilka som badar nakna”. Orden är Warren Buffets. Jag hoppas och tror att den snabbspolning vi sett i den digitala världens utveckling även förs över till ett ökat ansvar för en mer etisk och hållbar utveckling. Att vi fortsätter att tänka mer vi än jag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.