På hösten faller Lövin

Ledare
PUBLICERAD:
Isabella Lövin lämnar.
Foto: Anders Wiklund/TT
Under torsdagen kom det oväntade beskedet att Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kommer att avgå. Hon tänker samtidigt lämna posten som miljö- och klimatminister. Regeringssamarbetet har tärt på krafterna, även för hennes parti. Kanske det vore lika bra om hela partiet lämnade regeringen.

Lövin lämnar dock inte omedelbart. Beskedet nu gör dock att Miljöpartiet kan ägna hösten och vintern åt att vaska fram en efterträdare. Tidigast i slutet av januari skall bytet ske. Det är rätt lång tid, och en period där regeringspolitiken blir lidande. Så länge det är oklart vem efterträdaren blir och vilken politisk inriktning hon – och det blir en hon eftersom Per Bolund är det andra språkröret och det måste vara könsbalans – kommer att driva är nog inga större beslut att vänta.

Att Lövin väljer att sluta redan nu har dock höjt på ögonbrynen. Hon har bara varit språkrör i fyra år, och minister i sex år. Hon är inte i närheten av den gräns som Miljöpartiet har över hur länge man får sitta. Hon kunde med gott samvete ha suttit över valet 2022 och avgått först under nästa mandatperiod. Men hon verkar helt enkelt ha tröttnat, och har faktiskt sett lite trött och oengagerad ut på senare tid. Hon kom också in i politiken förhållandevis sent i livet, vilket i och för sig inte borde vara en nackdel, men är kanske då inte så van vid hur politiken fungerar.

Slitningarna mellan de rödgröna partierna i regeringen har säkert inte underlättat. De kan faktiskt ha varit en bidragande orsak. I ett antal för dem viktiga frågor har de blivit överkörda av Socialdemokraterna, vilket skapat trauman inom partiet. Det gäller i synnerhet i migrationspolitiken, där man under krisen 2015 tvingades till skärpningar genom den tillfälliga lagen.

Därför är det kanske heller ingen tillfällighet att Lövin aviserar sin avgång nu. För vad är det som händer i början av nästa år, när hon lämnar över? Den tillfälliga migrationslagen upphör vid halvårsskiftet 2021, och innan dess måste en ny lagstiftning vara på plats, och den måste då presenteras i början av året. Att S och MP har helt olika syn på hur denna skall se ut är känt. Av den misslyckade parlamentariska migrationskommitténs 26 förslag är det endast S som står bakom alla, MP bara tre.

Om regeringen skall spricka på grund av migrationspolitiken så vore det ju ett gyllene tillfälle att göra det i samband med att MP också byter ut ett av sina språkrör. Då kan man profilera sig i denna hjärtefråga och slipper tårframkallande kompromisser. Och en regeringskris då är kanske att föredra än i närheten av nästa val.

Visst kan detta betyda dåliga nyheter för statsminister Stefan Löfven, men å andra sidan så skulle han slippa de bångstyriga miljöpartisterna. Bara för att de lämnar regeringen betyder det inte att Löfven själv måste avgå. Även om det väcks en misstroendeförklaring så skulle förmodligen MP ändå rösta för honom. Osäkerheten gäller mer vad som i så fall skulle hända med januariöverenskommelsen, och då i synnerhet Liberalerna, som verkar mer och mer obekväma med den tvångströjan. Det räcker dock inte för att fälla Löfven.

Detta förstås under förutsättning att Lövins efterträdare blir ett mer aktivistiskt och idealistiskt språkrör. Många av de som det spekuleras om sitter dock nära köttgrytorna i dag. Är de beredda att lämna den värmen för sina ideals skull?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.