Hoppa till huvudinnehållet

Nisse Landgren möter Lisa Nilsson och Björn Skifs

Publicerad:
Tre kompisar från förr. Nisse Landgren möter Lisa Nilsson och Björn Skifs i olika musikaliska sammanhang.
Tre kompisar från förr. Nisse Landgren möter Lisa Nilsson och Björn Skifs i olika musikaliska sammanhang. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Den värmländske världsmusikern Nisse Landgren tar sällskap av Lisa Nilsson för att göra en direktsänd konsert från Berwaldhallen i Stockholm. Snart väntar också en rad konserter med Björn Skifs.

NWT når en musiker i snålblåst som älskar att jobba och skapa musikaliska möten.

Nisse Landgren befinner sig ofta på resande fot, så även nu när vi når varandra inför lördagens konsert. Han är ute och promenerar, vinden sprakar i telefonen, hans röst kommer och går lite bångstyrigt. För någon dag sedan spelade han i Tyskland, i en musikalisk konstellation där även Karlstadsmusikern Mattias Peréz ingick. Nisse Landgren pratar varmt om sin kollega och verkar trivas med att hela tiden finna sig själv i nya sammanhang. "Fast jag är inte rastlös", fastslår han. Snarare nyfiken.

– Jo, men så är det, jag känner mig så oerhört privilegierad som får jobba med musiker i sammanhang som inspirerar. Det är en ynnest.

Hans röst är lika vän i samtal som på skiva.

– Under vanliga omständigheter möter jag olika sammanhang mest hela tiden.

Han berättar om en ovanlig tid. Sedan den 13 mars har han mer eller mindre mest varit hemma. Hemma är sedan flera år Skillinge på Österlen där han hamnat efter uppväxtens Degerfors och sejouren i Stockholm.

– Allt strandade, fortsätter han och undrar om hans röst hörs i den starka blåsten.

– Men nu verkar det öppna sig allt mer. Men det gäller olika publikförordningar i alla länder. På vissa ställen får det vara 70 i publiken, på andra 200, 500, 1000 – varje plats har sina restriktioner och allt kan ändras från dag till dag. Det är en osäker tid.

Nisse Landgren i "Allsång på Skansen".
Nisse Landgren i "Allsång på Skansen". Foto: Erik Simander/TT

Kompisar från förr

Konserten på lördag görs utan publik och ska direktsändas i Sveriges radio. Landgren gör den tillsammans med Lisa Nilsson och ett storband som han själv handplockat. Nisse Landgren minns Lisa Nilsson redan som fyraåring, då blev han nämligen inbjuden att spela i Lisas pappas band. Så Nisse och Lisa är som det heter kompisar från förr.

– Vi kommer att spela en hel del olika saker. Bandet fixar det mesta och det blir låtar som både jag och Lisa har arrangerat för storband. En väldigt lång lista med låtförslag har krympts ner för att det ska få plats i en konsert.

Storbandet rymmer kända namn som Per "Ruskträsk" Johansson, Amanda Sedgwick och Jonas Kullhammar.

– Jag lever mitt liv som den improviserande musiker jag är. Ingenting lyckas helt enligt planerna, men jag tror på att allt kommer att bli till det bästa om kemin stämmer mellan oss som spelar.

Vad lockar dig till de olika sammanhangen?

– Jag dras till musiker som jag tycker är jäkligt bra! Det är nummer ett. Det kan också vara intressant att sammanföra musiker och musik i en ny kontext. Som med Lisa nu till exempel, vi har samarbetat många gånger men vi har aldrig sjungit på en scen tillsammans tidigare, så det gör vi nu.

Bland de låtar de ska sjunga tillsammans finns Leonard Bernsteins "Some Other Time".

– Vi ska också sjunga Stings låt "Fragile". Jag låter trombonen vila ibland och sjunger gärna när jag tycker att det passar.

Lisa Nilsson till Karlstad: "Jag råkade bli popstjärna"

Skifs gav honom första jobbet

Utöver helgens konsert radar Nisse Landgren upp planer för en intensiv höst. Bland punkterna finns en Tysklandsturné, en albuminspelning på Mallorca med bandet Funk Unit, ett albumsläpp med julmusik (hans sjunde) och spelningar med superbandet Four Wheel Drive. Allt hänger dock som i en skör tråd. Om pandemin att ta omtag, om länder stänger sina gränser – allt påverkar kalendern. På andra sidan nyåret väntar – förhoppningsvis – en rad konserter på Storan i Göteborg tillsammans med Björn Skifs.

– Björn gav mig ett av mina första jobb som musiker, berättar Nisse.

– Jag hade just kommit till Stockholm och spelat med Lisas pappa. Jag var med i Björns band i tio år! Sedan dess har vi varit vänner och jag har bjudit in honom till lite olika grejer genom åren. Konserterna i Göteborg ska vi göra tillsammans med Bohusläns Big Band.

Björn Skifs: "Jag har egentligen aldrig tyckt om min röst"

Genom åren har en vardag med musikaliska möten gett honom en förmåga att skapa en trygg och inbjudande miljö för de han samarbetar med.

– För mig är det alltid viktigt att ha kul på jobbet. Då blir resultatet bra. Man ska känna sig hemma och trygg. Alla ska känna att de kan bidra med någonting, samtidigt som man får ha sin egen personlighet. Det är också väldigt viktigt.

Du trivs med att ha mycket för handen?

– Ja. Men vi får se hur det blir nu framöver. Det har blivit en hel del streamingskonserter, bland annat för tysk tv. Snart väntar en konsert i Schweiz där det får vara 1000 personer i publiken, det blir min första med en ordentlig publik sedan mars. Det känns skönt nu om det lättar, jag älskar att jobba. Det är svårt att tacka nej till roliga saker. Nu är jag 64 och har jobbat professionellt med musiken sedan jag var 20, det är en lång tid. Jag känner en stor tacksamhet inför det. Det här ofrivilliga stoppet i vardagen vi upplever nu har gett mig möjlighet att stanna upp och tänka efter och värdera. Komma till insikt.

Vad väntar längre fram?

– Jag har gjort en lista på 20 projekt som jag vill genomföra innan jag slutar.

Vad ger du dig själv för tidsram på den listan?

– Det finns ingen ram, det beror väl på hur länge jag lever, hehe. Men ett par år ska räcka!

Artikeltaggar

BerwaldhallenBjörn SkifsDegerforsGöteborgJazzKonserterLisa NilssonMallorcaMattias PerézMusikNöje/KulturNWTSchweizSkillingeStockholmTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.