Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad är en kommun för alla

Publicerad:
Vi har under många år jobbat för att hbtq-personer ska känna sig både välkomna och trygga, ett arbete som vi över partigränserna är överens om är mycket viktigt, skriver Alexander Torin, Niklas Wikström, Emma Andersson, Parvane Assadbegli och Heiko Bubholz.
Vi har under många år jobbat för att hbtq-personer ska känna sig både välkomna och trygga, ett arbete som vi över partigränserna är överens om är mycket viktigt, skriver Alexander Torin, Niklas Wikström, Emma Andersson, Parvane Assadbegli och Heiko Bubholz. Foto: Karlstads kommuns Mångfaldsforum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mångfaldsforum har som ambition att Karlstads kommun ska bli Sveriges mest hbtq-vänliga kommun. En kommun för alla, skriver Niklas Wikström med flera.

Under de senaste decennierna har hbtq-personers rättigheter stärkts, inte minst i Sverige och stora delar av Europa. Vi har kommit en bit på vägen men är långt ifrån framme. Människors rätt att vara och älska vem den vill är fortfarande inte självklart i ett stort antal länder, bland annat hos flera medlemmar av den Europeiska unionen.

De senaste åren har Ungern och Polen stått i fokus för länder som förtrycker hbtq-personers rättigheter. I Polen har till exempel närmare 100 kommuner antagit resolutioner som på̊ ett eller annat sätt diskriminerar och förtrycker hbtq-personers rättigheter. Med stöd av det nationalistiska regeringspartiet har kommunerna förklarat sig ”hbtq-fria zoner”, platser där det nu råder en avsaknad av öppenhet och tolerans. Vi kommer aldrig stå bakom deras agerande utan kämpar för människors rätt att vara sig själva.

Mångfaldsforum har som ambition att Karlstads kommun ska bli Sveriges mest hbtq-vänliga kommun. En kommun för alla! Vi har under många år jobbat för att hbtq-personer ska känna sig både välkomna och trygga, ett arbete som vi över partigränserna är överens om är mycket viktigt.

Så skriver du en debattartikel

Under förra hösten frågade vi Karlstadsborna hur vi skulle kunna göra Karlstads kommun än mer hbtq-vänligt. Det kom in många fina och goda förslag i de regnbågsfärgade brevlådorna, precis som det gjorde när vi ställde frågan 2017. Nytt för den här gången var dock hatet. Handskrivna lappar med hatiska budskap som till exempel ”döda bögarna” och ”döda dom redan när dom är små”. Det är oerhört allvarligt. Hatet drunknade dock i det stora antalet positiva förslag som till exempel fler hbtq-kaféer och tryggare utformning av omklädningsrum i de kommunala anläggningarna. Flera av förslagen har nu blivit verklighet.

Vi har sedan tidigare infört bland annat normkritisk utbildning inom den egna organisationen, hbtq-certifierat flera av våra verksamheter och jobbar ständigt med att prioritera och synliggöra frågor som rör hbtq. Ute på de kommunala högstadieskolorna har vi sedan tidigare inlett ett arbete med sex- och samlevnadslådor, så kallade ”Känn-dig-själv-lådor”. Ett projekt som syftar till att väva ihop undervisning om kroppens funktioner med information om rättigheter, skyldigheter, lagar och normer.

RFSL:s ranking av hbtq-vänliga kommuner visar att Karlstad ligger högt, det är vi stolta över. Vi är en kommun som står för mångfald, öppenhet och tolerans. Det visar att vi är på väg åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. RFSL:s ranking visar också att det finns ett stort glapp mellan Karlstad och övriga kommuner i Värmland. Det är inte acceptabelt, alla människor måste känna sig välkomna i vårt vackra län och det ska vara en självklarhet att du i Värmland får vara precis den du vill.

Inför hösten kommer vi att börja jobba med flera aktörer och kommuner runt om i Värmland för att tillsammans kunna förebygga och motverka hat och hot. Det behövs ett effektivt, systematiserat och långsiktigt arbetssätt om vi tillsammans ska kunna bekämpa intoleranta och hatiska strömningar i samhället. Vi vill nu sprida det arbete vi gör i Karlstads kommun till övriga Värmland, men vi behöver tillsammans hitta vägar för att ersätta hat, hot och diskriminering med ett inkluderande samhällsklimat, ökad tillit och högre tolerans.

Karlstads kommuns Mångfaldsforum

Niklas Wikström (L)

Ordförande

Emma Andersson (S)

Alexander Torin (M)

Parvane Assadbegli (V)

Heiko Bubholz (MP)

Artikeltaggar

Alexander TorinDebattEmma AnderssonEUHBTQKarlstads kommunMångfaldNiklas WikströmPolenPrideRFSLUngern