Ett godtycke ersätts av annat

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Hur kul är det här?
Foto: Owen Humphreys/PA via AP
Regeln om att högst 50 personer får samlas kan synas enkel och klar men det har den inte varit. För vad är det som egentligen räknas som en offentlig sammankomst? Detta vill nu regeringen sent omsider ändra på.

I fredags (21/8) lät inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) meddela att 50-personersregeln skall ses över. Undantag skall ges för vissa publikevenemang, förutsatt att avstånden kan hållas. Folkhälsomyndigheten skall också ta fram riktlinjer med ett tak och hur arrangemangen skall kunna ske på ett smittsäkert sätt. De nya reglerna är tänkta att börja gälla från och med den 1 oktober.

De nuvarande bestämmelserna har slagit hårt mot framför allt kultur- och idrottssektorn. Påtryckningarna därifrån har också varit många och hårda. Artisten Jonas Gardell gick till och med så långt att han krävde statsrådet Linds avgång (Expressen 3/8). Visst går det att förstå frustrationen, särskilt som hundratals personer tillåts besöka till exempel köpcentrum eller äta på restaurang. Det kan synas godtyckligt, men det går heller inte att jämföra rakt av.

På restauranger, barer och kaféer är det avstånd som gäller och i köpcentrum rör sig folk hela tiden. På till exempel en konsert eller en idrottstävling befinner sig samma människor på samma plats under en viss tid. Däremot har det varit godtycke att så fort en hyfsat känd (vem som nu avgör det) artist uppträder på en krog så räknas det plötsligt som "offentlig sammankomst", ordningslagen börjar gälla och krogen får antingen stänga eller köra ut alla utom 50 personer. Det skall nu rättas till.

Visst upplevt godtycke kommer dock att ersättas med annat. Om idrottstävlingar på arenor börjar tillåtas för större publik så drabbas fortfarande andra. Riksidrottsförbundet skall i dag träffa Amanda Lind och påpeka att motionsevenemang som maratonlopp, cykling, simning och skidor alltjämt inte kan genomföras. Mattias Nord, vd på Karlstad CCC, säger också till NWT (22/8) att mötesindustrin faller mellan stolarna. Vad kommer att gälla för konferenser och föreläsningar?

Att hitta metoder som skulle göra alla nöjda är dock omöjligt. Det beror på att pandemin sätter gränserna. Det finns ingen storlek som passar alla. Det går även att ifrågasätta om de föreslagna lättnaderna kommer att ha så stor betydelse. För hur roligt är det att besöka en rockkonsert eller en ishockeymatch om du är tvungen hålla avstånd på två meter till andra i publiken och dessutom måste sitta ned hela tiden? Det går liksom emot själva tanken med den upplevelse det innebär att vara publik.

Med påbjuden social distansering är det ofrånkomligt att branscher som lever på social närhet kommer att drabbas hårdare än andra. Så är det bara under en pandemi. Så länge coronasmittan är med oss, så länge kommer det att bli svårt att arrangera tillställningar där många människor samlas på en begränsad yta under en begränsad tid. Då kan snarare regeringens föreslagna stöd om 2,5 miljarder kronor till kultur- och idrottssektorerna få större betydelse.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.