Välkomna till Karlstad, alla studenter!

Debatt
PUBLICERAD:
Den som följt med i svängarna kring Krebos bostäder vet att Studentbostäder i Sverige vill riva dessa och därefter bygga cirka 340 nya lägenheter, skriver Per-Samuel Nisser med flera.
Foto: Christer Wik
En del påstår att det byggs för mycket, men vi är eniga om att det behövs mer för att det ska kunna komma ännu fler studenter i framtiden så att Karlstad kan växa och konkurrera med andra kommuner, skriver Per-Samuel Nisser med flera.

Inom kort påbörjar många människor ett nytt kapitel i livet, på Karlstads universitet. Vi i det blågröna styret är glada över att hela 16 456 studenter antagits, med alla de möjligheter som det innebär för dem själva, för universitetet och för Karlstads kommun.

Jämfört med förra året innebär antalet antagna till Karlstads universitet en ökning med 19,2 procent. Det ger i sin tur ett ökat tryck på samhällsfunktioner som exempelvis bostäder, och vi förstår att det inte alltid är lätt att hitta en lägenhet. Vår ambition är att Karlstad ska växa och att många av dem som kommer hit som studenter ska trivas så bra att de vill bo kvar här även efter avslutade studier. För att det ska vara möjligt krävs ett ständigt arbete med att få fram fler bostäder i kommunen.

I dag är efterfrågan bland studenterna relativt blandad och beroende på vem du frågar så kommer svaret på var och hur man vill bo att variera. Vissa vill bo i stadskärnan, andra i klassisk studentkorridor, ytterligare andra i större lägenheter i anslutning till universitetet. Därför är det glädjande att det sedan årsskiftet börjat byggas studentbostäder som när de står färdiga totalt kommer att uppgå till över 1 000 stycken.

Relativt nyligen har 128 studentbostäder byggts vid rondellen på den norra delen av Campus. Lecab har börjat bygga 259 bostäder vid universitetstorget och under året uppförs 206 hyresrätter i etapper på Kvintettgatan. Det blir lägenheter i storlekarna ettor, tvåor och treor. Så länge allt går som tänkt planeras även en byggnation om uppskattningsvis 192 lägenheter på granntomten bredvid Kvintettgatan.

Den som följt med i svängarna kring Krebos bostäder vet att Studentbostäder i Sverige vill riva dessa och därefter bygga cirka 340 nya lägenheter. Planerna för fler bostäder stannar inte där, utan ytterligare bostäder är tilltänkta på Kronoparken framgent.

En del påstår att det byggs för mycket, men vi är eniga om att det behövs mer för att det ska kunna komma ännu fler studenter i framtiden så att Karlstad kan växa och konkurrera med andra kommuner. Söker du bostad så ta en titt på Karlstads kommuns hemsida, där finns de flesta hyresvärdar i kommunen listade.

Fler studenter och fler byggkranar hör ihop – båda är ett framtidshopp för ett bättre Karlstad. Varmt välkomna hit, alla studenter!

För det blågröna styret i Karlstad

Per-Samuel Nisser (M)

Alexander Torin (M)

Frida Pettersson (C)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.