Hoppa till huvudinnehållet

Stora värmlandsframgångar på USM

Publicerad:
Edvina Norberg , Ransäters AIS, tog dubbla medaljer under ungdoms-SM. Guld i diskus och silver i spjut för F15.
Edvina Norberg , Ransäters AIS, tog dubbla medaljer under ungdoms-SM. Guld i diskus och silver i spjut för F15. Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

När ungdoms-SM avgjordes under helgens som gick skördade värmländska friidrottstalanger fina framgångar. Tävlingen hade, till följd av coronapandemin, spridits ut över tre städer; Linköping, Norrköping och Sollentuna. Totalt tog de värmländska atleterna nio guld och ytterligare sju medaljer.

Löpgrenarna avgjordes i Linköping och där togs inte mindre än sju medaljer, varav två i den ädlaste valören.

IF Götas Lovisa Perman tog guld på 400 meter i F17-klassen. Perman avverkade varvet runt löparbanan på 55.36 och vann med 1.7 sekunder före tvåan, klubbkompisen Hanna Karlsson. Hannas tid på 57.06 var personligt rekord.

Karlsson tog sedan Götas andra guld. Då på 300 meter hinder. Tillsammans tog Lovisa och Hanna fyra medaljer; två guld, ett silver och ett brons. Bronset tog Lovisa på 200 meter när hon persade på 24.66, fem ynka hundradelar ifrån vinnaren Katarina Gråman från Tyresö FK.

Det var på damsidan flest medaljer skulle skördas. Wilma Karlsson kom femma på 3000 meter, men när man halverade distansen och lade till hinder gick det desto bättre. Med tiden 5:11.62 tog Wilma en bronsmedalj på 1500 meter hinder.

På herrsidan tog Oliver Ellström två silverpengar. P17-sprintern fick se sig slagen av Hammarbys Viktor Wall på såväl 100 som 200 meter. Olivers tider var det däremot inget att klaga på, han slog nämligen personligt rekord i både försöks- och finalheatet på båda distanserna.

Kastframgång för Carolin Näslund

Kastgrenarna avgjordes i Norrköping. Där nådde IF Götas Carolin Näslund det längsta resultatet. I K22, spjut 600 gram nådde hon längst av alla. Segerkastet mätte 48.61, 75 centimeter längre än tvåan Maja Gustavsson från Västerås FK.

I diskus F19 tog Amanda Fridberg Götas andra medalj. Amanda skickade iväg diskusen 43.91 meter, ett nytt personligt rekord. Kastet var dryga metern kortare än tvåan Hannah Hildings silverkast och två meter bakom Hillevi Carlsson 45.94. Amanda kom dessutom åtta i fyrakilossläggan för F19 med 48.39.

Den mest imponerande segermarginalen stod dock inte Carlsson för. Emelie Olsson tävlar för Säffle FIK och skickade iväg ett spjut som landade på 46.98. Kastet var inte bara personligt rekord, det innebar också en imponerande marginal på närmare nio meter ner till närmsta konkurrent. Ett solklart guld i F15-klassen.

SFIK var inte klara där med spjutsegrar. Amanda Olsson tog hem guldet i F17 på 46.45, dryga fem meter före Brännans IF:s Ingrid Lundkvist.

Edvina Norberg ville inte vara sämre. I dikusen för F15 slog Ransäterskastaren till med hela 46.99. Ett kast som räckte till guld, med marginal. Närmsta konkurrent slutade hela fyra meter och 64 centimeter bakom. Edvina var inte klar med medaljskörden där, i spjuttävlingen knep hon en silvermedalj efter ett nytt personlig rekord på 38.11. Dessutom fick Edvina med sig en fjärdeplats i kula och femteplats i slägga från Norrköping.

Melwins trippel i Sollentuna

Melwin Lycke Holm snodde, som brukligt, rubrikerna. Hoppgrenarna var förlagda till Sollentunavallen och där slog han till med inte mindre än tre guld.

Höjdhoppets 2.07 var 19 centimeter över tvåans bästa resultat. 7.20 i längden 15 centimeter och 14.49 64 centimeter längre än tvåan. Dessutom var både segerhoppet i längd och tresteg personliga rekord.

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaIFK SunneSäffle FIKSK Bore

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.