Hoppa till huvudinnehållet

Museihöst med amerikansk depression och färgstarkt mode

Publicerad:
Toward Los Angeles, California. 1937. Fotografen Dorothea Lange reste på 30-talet runt på landsbygden i USA. Hennes bilder visas i höst på en utställning i Karlstad. (Bilden är beskuren.)
Toward Los Angeles, California. 1937. Fotografen Dorothea Lange reste på 30-talet runt på landsbygden i USA. Hennes bilder visas i höst på en utställning i Karlstad. (Bilden är beskuren.) Foto: Library of Congress

Värmlands museum satsar på både fotorealism med svärta och färgsprakande 1900-talskonst i höst, medan Kristinehamns konstmuseum lockar med en modeskapare som på sin tid bröt ny mark i modevärlden.

Det ser ut att bli en omväxlande värmländsk museihöst!

Än är det sommar kvar att njuta av, men även när hösten väl anlänt finns det mycket att uppleva i kulturlandskapet Värmland. Det vankas fotografi, film, måleri, skulpturer, mode och både nutida och historiska perspektiv.

Damm och drömmar

Värmlands museum satsar på dokumentärt foto i höst, i utställningen Dust and dreams.

Det är bilder som fotografen Dorothea Lange tog på den amerikanska landsbygden under den stora depressionen. Då var det 30-tal, men enligt museet finns många paralleller att dra till nutiden. Och, är väl bäst att tillägga, det är inte bara nattsvart:

"Trots en ekonomi körd i botten, massarbetslöshet, miljöproblem och nattsvart framtidstro, kämpade människorna vidare och skapade en ny framtid åt sig själva" skriver museet om utställningen som visas från 2 september till 6 januari 2021, i den nya Nyrénhallen.

Färgsprakande män

Samtidigt öppnas även en färgsprakande utställning med konst ur Marja och Rune Wiréns konstsamling i Stora hallen. Både skulptur och måleri ingår i samlingen som nu visas i sin helhet för första gången. Konstverken skapades av manliga konstnärer i Sverige under första halvan av 1900-talet. Där finns namn som Albin Amelin, Thor Fagerkvist, Carl Kylberg, Carl Eldh, Christian Eriksson, Liss Eriksson med många flera.

"Gemensamt för verken är en sprakande färgskala och en känsla för tiden och platsens stämningar", beskriver museet på sin hemsida.

Film och mode

I Kristinehamn pågår utställningen med Bengt Olson till den 13 september. Därefter, från 19 september till 11 oktober, visas en utställning med Kristinehamnsbördiga filmaren Gunvor Nelson, född 1931.

Konstnären Gunvor Nelson tog emot Prins Eugen-medaljen ur kungens hand 2007.
Konstnären Gunvor Nelson tog emot Prins Eugen-medaljen ur kungens hand 2007. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

"Hon är en av pionjärerna inom experimentell film. Hon är en av Sveriges internationellt mest framstående konstnärer inom sitt område - film och rörlig bild" skriver konstmuseet på sin hemsida.

Senare i höst laddar konstmuseet om med en utställning om formgivaren Katja Geijer, kvinnan bakom märket Katja of Sweden. Den visas från 24 oktober till 24 januari nästa år.

Utställningen är en vandringsutställning och konstmuseet slår i sin marknadsföring av denna fast att mode kan vara konst:

Den svenska designern "Katja of Sweden" i en egendesignad kjol.
Den svenska designern "Katja of Sweden" i en egendesignad kjol. Foto: Pressens Bild

"Båda begreppen kan hjälpa oss förstå det vi har omkring oss, här i vår samtid. Modet speglas i vår samtid där konst och mode har en relation och lever i symbios – båda har ett gemensamt intresse i det visuella."

Salong i Arvika

I övrigt i den värmländska museihösten bör också nämnas att Värmlands konstförenings höstsalong i år hålls i Arvika, på Rackstadmuseet. 10 oktober är det vernissage på salongen som pågår till och med 26 november.

På höstsalongen mönstras den värmländska samtidskonsten. Bilden är från förra året på Värmlands museum, men i höst blir adressen Arvika.
På höstsalongen mönstras den värmländska samtidskonsten. Bilden är från förra året på Värmlands museum, men i höst blir adressen Arvika. Foto: Lena Richardson

"Förvänta dig det oväntade med massor av spännande konstnärskap från Värmland!" lockar Rackstadmuseet på sin hemsida.

Gäst hos Lerin

Lars Lerins Sandgrund visar förutom Lerins egna verk i höst också en gästutställning med Maria Hall, som ställer ut måleri under perioden 5 september till 1 november.

Ytterligare ett glädjeämne i höst är att ett av sommarens stora utflyktsmål i år valt att förlänga säsongen - rejält. Gamla kraftstationen i Deje håller öppet ända till 1 november.

Artikeltaggar

ArvikaDejeFotograferingGunvor NelsonHistoriaHöstsalongKonstKonstnärKristinehamnKristinehamns konstmuseumLerinmuseetModeRackstadsmuseetSandgrundsuddenUtställningarVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.