Hoppa till huvudinnehållet

Klubbar bygglov för hela 619 nya bostäder – rekord för Karlstad

Publicerad:
Stadsbyggnadsnämnden presenterade ett stort antal nya byggprojekt på tisdagen. På bilden ses NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson, nämndens förste vice ordförande Håkan Holm Alteblad (S), andre vice ordförande Magnus Resare (M), Magnus Eriksson, regionchef Magnolia fastigheter, nämndens ordförande Erik Nilsson (KD), Therese Gustafsson, styrelseordförande Löfberg fastigheter och Tomas Rhöse, vd Löfberg fastigheter.
Stadsbyggnadsnämnden presenterade ett stort antal nya byggprojekt på tisdagen. På bilden ses NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson, nämndens förste vice ordförande Håkan Holm Alteblad (S), andre vice ordförande Magnus Resare (M), Magnus Eriksson, regionchef Magnolia fastigheter, nämndens ordförande Erik Nilsson (KD), Therese Gustafsson, styrelseordförande Löfberg fastigheter och Tomas Rhöse, vd Löfberg fastigheter. Foto: Christer Wik

Byggandet i Karlstad når nya höjder. Stadsbyggnadsnämnden klubbar på onsdagen bygglov för 619 nya bostäder.

– Det är ett slags rekord. Målet är bygglov för 550 nya bostäder per år. Nu slår vi det på bara en månad. Det är häftigt och historiskt, säger Erik Nilsson (KD).

Han är ordförande i stadsbyggnadsnämnden som på tisdagen hade kallat till en presskonferens för att presentera de många kommande storprojekten.

Det största bostadsprojektet som får bygglov är Magnolia bostads första etapp på KF-området vid Tullholmsviken.

– På fastigheten Konditoriet 1 ska vi bygga tre nya flerfamiljshus med sammanlagt 216 lägenheter där majoriteten blir hyresrätter. Det blir ettor, tvåor, treor och fyror på 27-104 kvadratmeter.

– Jättekul att få bygga i Karlstad igen. Det här blir den första av tre etapper och vi hoppas börja bygga i höst med färdigställande i slutet av 2022 eller början av 2023. Totalt ska vi uppföra cirka 900 lägenheter i området, säger Magnus Eriksson, regionchef Mitt för Magnolia bostad.

Magnolia fastigheters regionchef Magnus Eriksson visar upp var vid Tullholmsviken man ska bygga 900 nya lägenheter.
Magnolia fastigheters regionchef Magnus Eriksson visar upp var vid Tullholmsviken man ska bygga 900 nya lägenheter. Foto: Christer Wik

Bygglov blir det även för Löfberg fastigheter och NWT fastighet som tillsammans ska bygga 195 nya lägenheter på Lagercentralen 1, ett annat av de nya kvarteren på KF-området.

– Det här är ett centrumnära läge med mycket kvalitet och möjlighet till båtplatser där vi tillsammans med Prepart skapar en mix av bostadsrätter och hyresrätter, kommersiella lokaler som kommer bestå av en ny Coop-butik på 1 800 kvadratmeter och tre, fyra andra mindre butikslokaler, säger Löfberg fastigheters vd Tomas Rhöse.

NWT fastighet har köpt 132 nya hyresrätter vid Tullholmsviken. På bilden ses fastighetschefen Magnus Henriksson och Maria Frykblom, fastighetsutvecklare på Prepart som har tagit fram projektet tillsammans med Löfberg fastigheter.
NWT fastighet har köpt 132 nya hyresrätter vid Tullholmsviken. På bilden ses fastighetschefen Magnus Henriksson och Maria Frykblom, fastighetsutvecklare på Prepart som har tagit fram projektet tillsammans med Löfberg fastigheter. Foto: Christer Wik

Bostadsrättsdelen blir en 16 våningar hög byggnad med 63 lägenheter och sammanvuxen med den hamnar en sju våningar högt flerbostadshus. Den delen har köpts av NWT fastighet.

– Det handlar om 132 hyresrätter, hälften ettor och resten lägenheter upp till treor som vi ska drifta och förvalta.

– Vi är väldigt nöjda med köpet. Det är ett väldigt centralt läge och detta är ett sätt för oss att växa och samarbetet med Löfbergs är en del av en gammal tradition i Karlstad. Det kan bli fler samarbeten med dem vid Tullholmsviken, säger NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson.

– Inflyttning för alla de 195 lägenheterna blir det i tre etapper under 2022. Vi har redan sålt 30 procent av bostadsrätterna, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

Jonas Kullenberg på Wood & Hill visar upp bolagets nästa satsning på studentbostäder på Campus på Kronoparken. Det handlar om fyra nya hus med totalt 192 lägenheter.
Jonas Kullenberg på Wood & Hill visar upp bolagets nästa satsning på studentbostäder på Campus på Kronoparken. Det handlar om fyra nya hus med totalt 192 lägenheter. Foto: Christer Wik

Den tredje stora bostadssatsningen som går bygglov är Göteborgsbolaget Wood & Hills investering i 192 nya studentbostäder i fyra hus längs Vintergatan längst upp på Campus på Kronoparken.

– Det är redan stort tryck på dem. Detta blir vår andra etapp här uppe. Vi hade hela 1 200 intressenter till dem, säger Jonas Kullenberg på Wood & Hill.

"Fantastisk framtidstro"

För Karlstads kommun är den fortsatta byggboomen mycket positiv.

– Att vi på onsdagen klubbar bygglov för hela 619 nya bostäder ett slags rekord. Målet är bygglov för 550 nya bostäder per år. Nu slår vi det på bara en månad. Det är häftigt och historiskt.

– Det visar på en fantastisk framtidstro från många duktiga entreprenörers sida. Detta innebär att vi till och med augusti har gett bygglov för 1 009 bostäder hittills i år.

– Som mest har vi beviljat bygglov för 1 114 på ett år och det kommer vi slå i år och vi ser ingen avmattning i byggandet i Karlstad, säger Erik Nilsson.

Kommunens mål är samtidigt 700 planlagda bostäder per år. Även där ligger man högt över målet. Till och med augusti har detaljplaner för 1 550 bostäder klubbats.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonKronoparkenLöfbergsMagnolia BostadMaria FrykblomNWT FastighetPrepartStadsbyggnadsnämndenTomas RhöseTullholmsviken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.