• idag
  26 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm
 • torsdag
  29 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det måste vara lätt att starta om

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Stockholms handelskammares Omstartskommission har presenterat spretiga förslag.
Foto: Jessica Gow/TT
När tio personer skall ta fram en plan för hur Sverige skall ställa om efter coronapandemin behövs någon form av samordning för att förslagen skall fungera tillsammans.

Den så kallade Omstartskommissionen, som tillsattes av Stockholms handelskammare i våras, har dock valt en annan väg i den slutrapport som presenterades förra måndagen (17/8). Tanken är inte att planen skall vara färdig eller komplett, utan varje område presenteras oberoende av varandra.

Inte helt oväntat innebär detta att de konkreta förslagen, på både kort och lång sikt, är många. Vissa av dem är rimliga och välbehövliga, såsom lägre skatt på arbete kombinerat med justerad moms, acceptans för lägre löner, och borttagande av de stränga amorteringskraven på bolån.

Men där finns också rent olämpliga förslag som bara bidrar till mer krångel för människor och företag. Till dessa hör exempelvis fastighetsskatt, investeringsstöd för att anpassa arbetsplatser till minskad smittspridning, och riktat jobbskatteavdrag till grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Omstartskommissionen ursäktas av att dess ambition inte är att bidra med ett färdigt reformpaket där alla förslag fungerar med varandra. Men samtidigt är det just ett sådant helhetsperspektiv som är alldeles för sällsynt i den politiska strategi som rödgröna regeringen driver.

Det gäller särskilt nu när januariöverenskommelsen utgör förhandlingsbordet, där det utmärkande draget är just avsaknaden av en gemensam vision. Resultatet blir då just en blandning av goda och mindre goda förslag, men utan en röd tråd som garanterar att reformer inte krockar med varandra. Risken är då att även goda förslag kan få ett sämre utfall, och att ingen tar ansvar för att prioritera det som är allra viktigast.

Medan riktade stöd och avdrag, som Omstartskommissionen föreslår en hel del av, kan se rimliga ut på pappret bidrar de nästan alltid till ökat krångel. Och när något är krångligt växer kostnaderna för både företag och det offentliga. När många företag har det kämpigt ekonomiskt på grund av pandemin skall de inte behöva lägga värdefulla resurser på att söka olika statliga stöd, som sedan skall administreras av handläggare.

Den genomgående ambitionen måste vara att det generellt skall vara enklare och billigare för företag att anställa. Och det gäller i alla branscher för alla företag, inte bara de som uppfyller vissa kriterier. Därtill får inte ambitionen att underlätta för företag göra livet kortsiktigt svårare för de delar av den offentliga sektorn som är nödvändiga, såsom vård, skola, omsorg. Även jobbstimulerande skattesänkningar behöver kompenseras med minskade utgifter och rimliga ökade intäkter.

Det råder knappast brist på goda idéer för Sveriges väg ut ur och vidare efter coronapandemin, och Omstartskommissionen bidrar med några sådana. Men den viktigaste ingrediensen är en genomgående enkelhet. Dessvärre lär regeringen behöva all inspiration den kan få på det området.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.