Tingsrättens chef får disciplinpåföljd efter felaktig dom

Publicerad:
Lars Holmgård, chef för Värmlands tingsrätt, döms till disciplinpåföljd. Foto: Lisa Olaison

Han skrev fel i en dom och fällde en person som tingsrätten friat för brott.

Nu döms tingsrättens chef Lars Holmgård till disciplinpåföljd efter sitt misstag.

– Jag godtar varningen eftersom jag gjorde fel, säger Lars Holmgård.

När den olovliga körningen avhandlades under en tingsrättsförhandling i februari i år konstaterade rätten att bevisen mot mannen inte var tillräckliga och friade honom för brottet.

Men när ansvarig domare i målet, tingsrättens chef Lars Holmgård, senare skickade över den skriftliga domen till åklagaren stod det att den åtalade personen fälldes för brott och dömdes till dagsböter.

Åklagaren påtalade felet, Lars Holmgård rättade domen innan den skickades iväg till den friade mannen, därefter anmälde tingsrättens chef sig själv till Domstolsverket, vilket NWT tidigare rapporterat om.

Tingsrättens chef skrev fel i dom - anmäls till ansvarsnämnd

Hög arbetsbelastning

Det har nu lett till att Statens ansvarsnämnd har dömt Lars Holmgård till disciplinpåföljd i form av en varning.

Myndigheten anser att han varit oaktsam i sin tjänsteutövning och godtar inte Lars Holmgårds förklaring att felet uppstod på grund av en mycket hög arbetsbelastning

"Det inträffade felet innebär ett tydligt avsteg från den tilltalades berättigade krav på hög kvalitet vid domstolens handläggning av mål. Sådana brister kan endast i undantagsfall ursäktas av otillräckliga resurser." skriver Statens ansvarsnämnd.

"Riskerar förtroendet"

Myndigheten fortsätter:

"Inför valet mellan att tillämpa ett handläggningssätt som medför ökad risk för felaktigheter och att ställa in en eller flera huvudförhandlingar måste intresset av att handlägga samtliga typer av mål med hög kvalitet väga tungt. Detta gäller särskilt med hänsyn till att fel av det slag som det nu aktuella typiskt sett riskerar att minska förtroendet för domstolens dömande."

Lars Holmgård godtar varningen, men anser att resonemanget om att ta risker i arbetet är orättvist och menar att han snarare gjorde det för att vara lojal med sitt jobb:

– Vi får in mer brottmål än vi hinner hantera, samtidigt som vi har en domarbrist. Jag valde att hålla rättegångarna utan protokollförare, alternativet hade varit att ställa in förhandlingarna, säger han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomstolsverketKarlstadLars HolmgårdVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare