Medborgarundersökning visar positiv trend

Publicerad:
Jan Lilja, kommunchef, Lars Sätterberg, utvecklingschef och Jens Fischer (OR) kommunalråd gläds åt resultatet i medborgarundersökningen Foto: Pia Holmström

Kommunens medborgarundersökning för 2020 visar en klar förbättring jämfört med 2018 när den senast genomfördes. Hagfors kommun ligger även över rikssnittet.

– Vi kommer naturligtvis att tacka medarbetarna på ett lämpligt sätt, säger kommunchef Jan Lilja.

Hagfors kommun har genomfört medborgarundersökningar vartannat år sedan 2012. Syftet är att undersöka medborgarnas attityder till sin kommun och se om det finns förbättringsmöjligheter.

– Det här är ett viktigt instrument för oss som tjänstemän och för politiken att hitta prioriteringar, säger Jan Lilja.

Slumpvis urval

Undersökningen genomfördes april/ maj och gick ut till 900 slumpvis valda personer mellan 18-84 år. 54 procent svarade på enkäten vilket är en ökning jämfört med 2018, då 38 procent svarade.

– Det är glädjande att svarsfrekvensen gått upp ganska mycket för det blir en ökad tillförlitlighet i resultatet. Det externa företaget som utför detta åt oss säger att allt över 50 procent är ett högt resultat, säger Lars Sätterberg, utvecklingschef.

Undersökningen delas upp i fyra olika områden; Hagfors kommun som plats att leva och bo på, Attityder till kommunens verksamheter och Möjligheter till inflytande, samt Lokalt utbud och identitet.

Resultatet visar på en ökning på i stort sett alla områden och visar att Hagfors totalt ligger över riksgenomsnittet.

Vad beror detta på?

– Det har varit en medvetenhet från organisationen att man har varit mer öppen med information och kommunikation och varit ute och träffat folk. Där har väl politiken stor betydelse, säger Lars Sätterberg.

– Jag skriver ju veckobrev och det genomlyser vad som händer och sker. Det tror jag har haft en ganska stor påverkan. Jag har hört många som väntat på det här under sommaren att jag ska komma igång med veckobreven. Sedan är ju kommunen mycket aktiv i kommunikationen i olika kanaler både externt och internt, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Trygghet, utbildningsmöjligheter och kommersiellt utbud är exempel på sektorer som ökat. När det gäller fritidsmöjligheter däremot ligger detta kvar på samma nivå som tidigare.

– Vi tror att det beror på att badhuset varit stängt och att det under våren varit diskussioner om bowling och speedway. I övrigt är det jättebra siffror, säger Lars Sätterberg.

Resultatet av medborgarundersökningen finns i sin helhet på Hagfors kommuns webbsida.

Artikeltaggar

Hagfors kommunJan LiljaJens FischerLars SätterbergSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare