Hoppa till huvudinnehållet

De har fått unik chans att förbättra innovationsklimatet

Publicerad:

Två av Compares medarbetare, Stefan Skoglund (till vänster) och Lina Svensberg, har antagits till Founder Institutes program VC Lab. Spetskunskaperna från världens kanske vassaste företagsbyggare kan bli grunden för en högkvalitativ accelerator i Värmland. Samarbetspartnern David Holm (till höger), är en erfaren företagsbyggare i Oslo som också deltar i VC Lab.
Två av Compares medarbetare, Stefan Skoglund (till vänster) och Lina Svensberg, har antagits till Founder Institutes program VC Lab. Spetskunskaperna från världens kanske vassaste företagsbyggare kan bli grunden för en högkvalitativ accelerator i Värmland. Samarbetspartnern David Holm (till höger), är en erfaren företagsbyggare i Oslo som också deltar i VC Lab.

Nu höjs tempen i det värmländska innovationsklimatet - i alla fall när det gäller området digital hälsa. Med hjälp av några av världens främsta experter i Silicon Valley får en grupp företagsutvecklare i Värmland värdefull hjälp med att skapa framgångsrika produkter, tjänster och företag.

När man inom innovationssystemet talar om en accelerator menar man en stödfunktion där erfarna företagsutvecklare hjälper innovativa entreprenörer att förädla sin affärsidé, hitta investerare och komma ut på marknaden. I Värmland planeras det för en accelerator, och personerna bakom den får nu själva hjälp att accelerera sin verksamhet. Här är det full gas just nu, tack vare stöd från några av världens främsta företagsbyggare i Silicon Valley i USA.

– Vi ser det här som en möjlighet att stärka entreprenörskapet i Värmland och bli mer konkurrenskraftiga nationellt, säger Lina Svensberg.

Hon jobbar med entreprenörskap och kommersialisering på det värmländska IT-klustret Compare.

Innovationssupport

När corona bröt ut fick det värmländska initiativet Digitalwell Arena i uppdrag att hastigt starta en innovationssupport. Med en budget på 2 miljoner kronor skulle man stötta entreprenörer som har innovativa idéer med potential att lösa viktiga behov inom hälsa och välfärd. I och med att Compare är en av huvudaktörerna bakom Digitalwell fick Lina Svensberg en viktig roll i uppdraget.

– Vi har stöttat 40 företag hittills, säger Lina Svensberg.

Samarbete

Under arbetet med innovationssupporten tog hon kontakt med David Holm, med lång erfarenhet av företagsbyggande och internationella investerarforum. Han är en av grundarna av Xplorico i Oslo, som investerar i och utvecklar nya företag, mestadels inom artificiell intelligens, big data och andra digitala tjänster.

– David föreslog att vi tillsammans skulle göra något bra för Värmland och Oslo, säger Lina Svensberg.

Sagt och gjort. David Holm gick helhjärtat in i projektet, vilket bland annat ledde till kontakt med Founder Institute i Silicon Valley, ett av världens största bolag inom företagsbyggande, värderat till 20 miljarder dollar. Founder institute har ett program som heter VC Lab där de tar in 118 venturebolag från hela världen för att på olika sätt hjälpa dem att bli bättre på att knyta ihop entreprenörer och investerare och bygga framgångsrika företag. Huvuduppgiften är att skapa en venturefond, som ska investera i nya företag.

En av få platser

Över 1000 ansökningar kom in till VC Lab, och värmlänningarna lyckades få en av platserna.

Nu grillas de av några av de bästa i branschen. Seminarier hålls regelbundet och varje vecka görs en avstämning av hur arbetet går och hur chanserna att lyckas ser ut. Casen som inte har förutsättningar att lyckas åker ur programmet. Man har kommit till vecka 6 av 16 och bara 40 deltagare är kvar.

– Vi har klarat oss hittills, så de tror på oss, säger Lina Svensberg.

Ibland har spänningen varit hög, särskilt när Founder Institutes högsta ledning satt på andra sidan i videomötet.

– Vi har haft workshops med vd:n mitt i natten, säger Lina Svensberg.

– Jag har aldrig varit så svettig, säger David Holm som själv är van att sitta på drakarnas sida när det ska pitchas.

Koordinera expertis

Han säger att arbetet i acceleratorn till stor del handlar om att ta tillvara den expertis som finns i regionen, och koordinera den så att företagen drar nytta av varandra. Något som talar för Värmland i sammanhanget är att man har kommit jämförelsevis långt när det gäller att ta fram så kallade testbäddar, där digitala tjänster kan testas under verklighetsliknande förhållanden. Testbäddar på sjukhus och andra aktörer inom offentlig sektor är extra attraktiva i det här sammanhanget, och där finns flera pusselbitar redan på plats i Värmland.

– Där tror vi att vi har ett unikt värde, säger David Holm.

– Vi ska också koppla upp ekosystemet i Stor-Oslo till Värmland. Vi har dialog med Oslomet, universitetet som bland annat har sjuksköterskeutbildningar och forskning inom hälsa och välfärd. Vår vision är att vi ska ha "tvillingar" på norska sidan.

Piloten avgör

Nu förbereder man en så kallad pilot, där man väljer ut ett mindre antal företag som man ska jobba med. Piloten kommer att avgöra framtiden för acceleratorn, tror David Holm.

– Man kan inte bygga en fond på löften. Investorerna kommer att titta på vårt track record.

Fokuset på norskt-svenskt samarbete är starkt i piloten.

– Det blir ett stöd för svenska företag som vill etablera sig i Norge, och för norska företag som vill testa sina produkter på testbäddar i Sverige. Värmland är bästa porten till EU för dem, säger David Holm.

Privat kapital

Venturefonden kommer att bildas inom kort. Hur välfylld med riskkapital den blir återstår att se. Det hänger på hur duktiga David Holm och hans kollegor är på att sälja in företagen man tar under sina vingar hos de potentiella investorerna.

– Vi letar i första hand privat kapital till fonden.

Företagen man tänker sig jobba med kommer att komma från hela Norden plus Baltikum.

– Ska man locka företag från Helsingfors eller Tallinn måste man vara bäst i Norden på det man gör, och det tror vi att vi kan bli, säger David Holm.

Vad blir då vinsten för det värmländska näringslivet om acceleratorn blir en succé?

– Det blir ett inflöde av startups till Värmland från åtta länder. Några kommer säkert att vilja att stanna och ge konkreta arbetstillfällen, men alla drivna entreprenörer som kommer hit kommer att ge tillbaka till innovationsekoystemet på olika sätt och göra avtryck även utanför området digital hälsa, säger Lina Svensberg.

Artikeltaggar

CompareNäringslivVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.