Bubbel från Byrån: Miljöpolitik för kriminella

Signerat
PUBLICERAD:
Nyligen beviljades skyddsjakt på en svan som på Stora Karlsö hade haft ihjäl lite för många ejderungar, skriver Byrån. (Svanen på bilden har inget med artikeln att göra.)
Foto: Ørn E Borgen/NTB Scanpix/TT
Utöver en märklig syn på naturens gång och lite för stor vilja till social ingenjörskonst anar Byrån också en problematisk brist på normkritik hos myndighetspersonalen.

Miljöpartiet har länge förlett Byrån att tro att partiets och regeringens miljöpolitik går ut på att gynna lägenhetsboende och cyklande storstadsbor. Men den nu utredda straffskatten på engångsprodukter innehållande plast sänder helt andra signaler. Artiklar som redan är punktbeskattade eller förbjudna på marknaden ville regeringen enligt direktiven skydda från straffbeskattning.

Medan storstadsbon snällt får betala extra för sin plastbehandlade mugg med to go-latte lämnar skatten alltså fri lejd för alla kedjerökare och förortsligister som kastar platsbemängda handgranater. Vem vet, kanske kan flirten med dessa väljargrupper bli Miljöpartiets räddning i nästa val.

Svandiskriminering

Låt naturen ha sin gång, brukar det heta. Allra helst ska tamdjursägare tåla ordentliga förluster när de stora rovdjuren först måste ha anfallit och till exempel rivit får eller dödat hundar tre gånger innan de får skyddsjagas. Men sådana generösa regler gäller uppenbarligen inte för alla djur. Nyligen beviljades skyddsjakt på en svan som på Stora Karlsö hade haft ihjäl lite för många ejderungar.

Utöver en märklig syn på naturens gång och lite för stor vilja till social ingenjörskonst anar Byrån också en problematisk brist på normkritik hos myndighetspersonalen. De anser tydligen att alla svanar ska följa det stereotypa späda och fridfulla beteendet som förmedlas genom tecknad film och i sagornas värld. Nog måste även svanar få identifiera sig som rovdjur.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.