Nya skatteregler för husbilar

Publicerad:
Arman Teimouri är Liberalernas näringspolitiske talesman och han ser positivt på förslaget om nya skatteregler för husbilar.

Regeringen lämnade i torsdag över ett förslag till lagrådet enligt vilket skattereglerna för husbilar ska förändras. En av dem som har propagerat för en liknande förändring är Arman Teimouri (L) och han är mycket nöjd med förslaget.

– Det här är något som kommer att få stor betydelse för husbilsägarna, säger Arman Teimouri när NKP når honom på väg hem från en vecka i riksdagen.

NKP har tidigare berättat om hur det nya bonus-malussystemet drabbar husbilsbranschen. Det talades om skattehöjningar på uppåt 25 000 kronor för en ny husbil, vilket betraktades som fullkomligt orimligt från branschens sida. Något Arman Teimouri har full förståelse för:

– Timmerbilar har mycket högre utsläpp än husbilar, men betalar ändå mindre i skatt. Då är det fel på systemet.

Det förslag som nu har lagts fram innebär att man förändrar reglerna för av- och påställning av husbilar. Ett fordon är skattebefriat under den tid det är avställt. Med dagens regler finns en karenstid på 15 dagar vid avställning. Ångrar man sig och vill ställa på sitt fordon igen under den perioden får man ändå skatta för hela perioden.

– Det ultimata vore förstås om en avställning kunde träda i kraft på dagen, men det är inte tekniskt möjligt. Det är olika system som inte kan prata med varandra, förklarar Arman Teimouri.

Skatteverket har dock sagt att man kan klara en karens på fyra dagar och det är vad som nu föreslås.

– Det är inte ett helt neutralt system, men ändå bättre än dagens, konstaterar Arman Teimouri.

Som partiets näringspolitiska talesman har han varit en av de pådrivande i processen att få till en förändring. Han besökte exempelvis Husbilslandet i våras för att hämta in sakkunskap i frågan.

– Husbilsbranschen är viktig. Den omsätter ungefär 13 miljarder kronor om året varav 900 miljoner i Kristinehamn så det är också en fråga om sysselsättning, säger han.

Har du hört några reaktioner på förslaget från branschen?

– Inte direkt, men det ligger i linje med vad man själva har föreslagit, svarar Arman Teimouri.

Vad kan det då innebära för den enskilde husbilsägaren? Enligt regeringens beräkningar kan det handla om en skattelättnad på mellan 2 000 och 3 500 kronor. Det är förstås inget man tjänar in på bara elva karensdagar utan kräver flera avställningar för att få effekt.

– Jag tror att ägarna kommer att anpassa sig eftersom det finns pengar att tjäna, säger Arman Teimouri.

Han tror att folk använder sin bil kanske en vecka och sedan ställer man av den tills de ska använda den igen någon vecka senare.

Men det blir mycket av- och påställning, hade det inte varit enklare att koppla skatten till körsträckan?

– Det skattesystem vi har är synkat med övriga EU och en sådan lösning är nog tyvärr inte möjlig, svarar Arman Teimouri.

Artikeltaggar

Arman TeimouriCampingFriluftslivHusbilKristinehamnNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare