Årliga veckan med Vänern i fokus: "Vi ställer inte in, vi ställer om"

Publicerad:
Laila Gibson är verksamhetssamordnare på Vänersamarbetet som med sina 13 kommuner runt Vänern arrangerar Vänerveckan.

Med start på lördag och fram till den 30 augusti pågår den årligt återkommande Vänerveckan.

Som namnet antyder är Vänern i fokus, med syftet att människor som bor och verkar runt sjön ska få en inblick i vad som händer både ovan och under vattenytan.

– Det är åttonde året vi gör den, och den riktar sig framför allt till de som bor och verkar kring Vänern. Man lär sig mer om Vänern, både vad som finns ovanför ytan men också vad som finns under, livet i vattnet. Det är ganska mycket fokus på Vänerns natur- och vattenmiljöer. Vi tror att lär man sig mer om det tar man också hand om det på ett bra sätt. Det är ett roligt evenemang som växer lite för varje år, och årets situation med hemester gör nog att folk upptäcker vad de har runt knuten. Folk som bor här lär sig mer om Vänern och blir bra ambassadörer för Vänerområdet, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare på arrangören Vänersamarbetet.

Vad händer på Vänerveckan i år?

– I år blir det ju lite annorlunda. Vi ställer inte in Vänerveckan, utan vi ställer om den. Det blir en blandning av en digital informations- och inspirationskampanj, en del aktiviteter utomhus och ett sommarprogram för skolklasser runt Vänern. Nästa år kanske vi har möjlighet att göra mer saker tillsammans, men i år har exempelvis Vänersborg en digital tipspromenad där man besvarar quiz eller går till ett särskilt ställe för att skanna in en QR-kod. Vi vill öppna upp för folk att gå ut och röra på sig, men kanske inte genom att träffas i stora grupper som vi har gjort de tidigare åren.

Vad har ni för förväntningar, nu när Vänerveckan ställs om?

– I och med att vi fortfarande kan genomföra skolprogrammet, där Vänermuseets pedagoger åker runt med ett mobilt sommarlabb som heter "Hållplats Vänern" till olika skolklasser som får vara med vid strandkanten och håva upp fiskar och titta på det som finns under vattnet, så hoppas vi att lärarna och eleverna får ett kul inslag som är utanför klassrummet. Nu blir det ju mycket digitalt, så det kan vara en rolig aktivitet. Och så hoppas vi på att många ändå ger sig ut i sin närmiljö. Det kanske finns en ny promenadstig man inte har gått tidigare eller tar en båttur. En liten dagsutflykt.

Vilka firar veckan?

– Det är Vänersamarbetet som är arrangör, och alla 13 kommuner runt Vänern är medlemmar i den organisationen.

Artikeltaggar

Laila GibsonNyheterVänernVänersamarbetetVänerveckanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare