Hoppa till huvudinnehållet

Så förändras gamla Coop-området på Tullholmen

Publicerad:
Södertull blir namnet på höghuset i rött tegel.
Södertull blir namnet på höghuset i rött tegel. Foto: Illustration: TOVATT ARCHITECTS & PLANNERS.

Så här kommer gamla Coop-tomten på Tullholmen att förändras.

Löfberg fastigheter söker bygglov för första etappen som bland annat innehåller en matvarubutik och ett höghus med 16 våningar.

Från industriområde till stadsdel med mängder av bostäder.

Förändringen av gamla Coop-tomten är inledd och nästa vecka tar Karlstads kommun beslut om två stora bygglov på fastigheten.

– Det är väldigt kul att vara med i den här typen av stadsutvecklingsprojekt och vara en del i att omvandla gamla industriytor som varit lite ruffare, men som är väldigt fina och stads- och vattennära, säger Tomas Rhöse, vd på Löfberg fastigheter.

16 våningar

Bolaget planerar att bygga tre etapper på området. Den första innehåller bland annat ett 60-tal bostadsrätter och ett stort antal hyresrätter.

– Det blir också en del kommersiella ytor med bland annat en Coop-butik på ungefär 1 800 kvadratmeter, säger Tomas Rhöse.

Det mest iögonfallande blir ett 16-våningshus längst norrut i kvarteret. Placerat i hörnet vid rondellen som byggs på Tullhusgatan.

– Vi har förvärvat tre kvarter och det här är vårt största och det som också kommer att vara lite av ingången till området, så det sätter litegrann standarden.

– Det är väldigt kul att även kommunen är med och satsar på att göra om runt omkring. Det pågår arbeten med rondellen och man kommer att fixa till entrén till stadsträdgården åt ena hållet och sedan kommer det att vara en fin torgyta med ett stråk mot vattnet åt andra hållet.

Mer på gång

Om allt löper på som planerat kan bygget inledas i höst och den första etappen vara färdig under hösten 2022.

Som NWT berättat tidigare har även Riksbyggen och Magnolia bostad köpt mark av Coop Värmland på samma område. Magnolia har sökt bygglov för tre flerbostadshus med drygt 200 lägenheter. Även den ansökan behandlas av stadsbyggnadsnämnden nästa vecka.

Nya stadsdelen i Tullholmsviken kan börja byggas i sommar

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoop VärmlandKarlstadLöfberg FastigheterMagnolia BostadRiksbyggenStadsbyggnadTomas RhöseTullhusgatan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.