Replik: Centerpartiets invandringspolitik är verklighetsfrånvänd

Debatt
PUBLICERAD:
Ska vi få en mer fungerande europeisk invandringspolitik på plats krävs nu klarsynthet och konstruktivitet; Centerpartiet och Al-Sahlani tycks tyvärr fortsätta blunda för problemen, skriver Tomas Tobé.
Foto: Fredrik Persson/TT
Att invandringspolitiken inte fungerar står klart. Det visar sig i allt från återkommande kaotiska scener vid Medelhavet till djupa segregationsproblem i Sverige, till följd av vårt mycket höga mottagande under många år, skriver Tomas Tobé.

Svar till Abir Al-Sahlani (NWT 15/8).

Centerpartiet och Abir Al-Sahlani försöker alltjämt legitimera sin verklighetsfrånvända invandringspolitik, som vi sett prov på såväl nationellt, med gymnasielagen, som i Europaparlamentet, med deras nej till samarbeten för att minska den ekonomiska migrationen in till EU med länder i Europas närområde.

Al-Sahlani skriver att Europa behöver en ny asylpolitik, men av hennes artikel att döma är Centerpartiet helt svarslösa vad gäller politikens innehåll.

Att invandringspolitiken inte fungerar står klart. Det visar sig i allt från återkommande kaotiska scener vid Medelhavet till djupa segregationsproblem i Sverige, till följd av vårt mycket höga mottagande under många år. Det är dags att förändra detta nu. Dessvärre verkar Centerpartiet inte se de behoven, utan vill öppna upp för en ökad invandring.

Vi moderater vill i stället förändra EU:s invandringspolitik från grunden. Därför vill vi se asylprövning vid den yttre gränsen, fler samarbeten med tredje land och nationellt självbestämmande över volymen på Sveriges mottagande. Åtgärder som bidrar till att minska invandringen till Europa och Sverige.

Al-Sahlani målar upp vår politik på ett oriktigt sätt. De åtgärder som vi moderater föreslår kommer leda till snabbare, mer rättssäkra prövningar och motverka att de som har asylskäl, som kvinnor och barn, trängs undan av de som saknar rätt till asyl. Att öka samarbetena med länder utanför Europa skulle också slå undan benen för människosmugglarna som tjänar stora pengar på att sälja farliga resor över Medelhavet.

Ska vi få en mer fungerande europeisk invandringspolitik på plats krävs nu klarsynthet och konstruktivitet; Centerpartiet och Al-Sahlani tycks tyvärr fortsätta blunda för problemen. Med vår inriktning på politiken finns det däremot möjlighet att samla brett politiskt stöd i Europa och nå fram till lösningar.

Vi moderater kommer fortsätta utgöra Sveriges garant i EU för en hållbar invandringspolitik.

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.