Hoppa till huvudinnehållet

Gårdscaféer är sommarens vinnare

Publicerad:
Rotnäs gård vid sjön Gapern har haft en succésommar. Nu laddar Marie-Lovise Kulläng för hösten.
Rotnäs gård vid sjön Gapern har haft en succésommar. Nu laddar Marie-Lovise Kulläng för hösten. Foto: Helena Karlsson

Caféer på landsbygden har dragit det längsta strået denna hemester-sommar. Ett av dem som haft en riktig succésommar är Rotnäs gård vid sjön Gapern utanför Karlstad.

Förra sommaren var det premiär för café Rotnäs gård ett par mil nordöst om Karlstad.

I sommar har caféet utökat med en butik, en glasserie och ännu fler sittplatser på den rymliga gården. Och stolarna har fyllts varje dag.

– Det har varit en helt otrolig sommar med mellan 500-1700 gäster per dag. Vi har inte riktigt fattat vad vi har gjort tror jag, säger Marie-Lovise Kulläng som driver gården.

Med ett inomhusfik, en lada, en innergård och gårdsplan har det varit full fart på personalen. Till sin hjälp har Marie-Lovise haft "fyrklövern" som består av hennes mamma och hennes tre systrar.

– Jag visste i mars att jag måste stå rustad och utökade till nästan 250 sittplatser där de flesta är utomhus med avstånd emellan. Allting är hembakat och jag har fått utöka med upp till tio personal vissa dagar i servering och kök där vi gör varma mackor, räksmörgåsar och fikabröd.

Inne i ladan är det luftigt och genuint med stolar av höbalar.
Inne i ladan är det luftigt och genuint med stolar av höbalar. Foto: Helena Karlsson

Hon har sedan barnsben haft en dröm om att öppna en gårdsbutik.

– När jag flyttade hit för fem år sedan så öppnade sig möjligheten. Jag bor här som hyresgäst och gårdens ägare, som har huvudbyggnaden som sommarbostad, var bara glad att jag ville driva en verksamhet här.

Vi kommer dit när caféet precis har öppnat och bilar kommer i en strid ström. Runt omkring de fikande gästerna finns hästar, hundar, katter och höns.

– Gästerna säger att de mår så bra när de kommer hit. Att det är lugnt men ändå så nära stan. Många värmlänningar men också mycket folk från resten av landet. Vi har inte annonserat nästan någonting utan det har spridit sig via sociala medier och en del har åkt långt bara för att komma hit. Det är häftigt.

Henrik Sundqvist och Kajsa Lindelöw med barnen Wilmer och Noa i väntan på lunchmackor och våfflor.
Henrik Sundqvist och Kajsa Lindelöw med barnen Wilmer och Noa i väntan på lunchmackor och våfflor. Foto: Helena Karlsson

Familjen Lindelöw/Sundqvist från Karlstad besöker gården för första gången.

– Vi ville åka och fika någonstans och googlade på gårdsbutik och fick upp den här. Det är jättemysigt och nära och bra så vi kommer absolut tillbaka, säger Henrik Lindelöw.

På söndagen var det slut för sommarsäsongen och Rotnäs gård kommer bara ha öppet på helgerna.

– Direkt när vi har stängt under veckorna börjar jag med höstplaneringen. Vi kommer bygga upp två stora tält med värme som kommer bli fantastiskt mysigt och bra för slutna sällskap och kick off med aktiviteter. Vi önskar kunna ha en höst- och en julmarknad. Vi har ytorna som krävs för avstånd så vi hoppas det går.

Artikeltaggar

GapernKarlstadMarie-Lovise KullängNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.