Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsprästen Leif blev muslimen Ahmed

Publicerad:
Leif Skjetne bor i Marocko och kallar sig numera Ahmed. "Jag har hetat Leif i 74 år, men här är jag Ahmed." Nu kommer snart en film om hans liv.
Leif Skjetne bor i Marocko och kallar sig numera Ahmed. "Jag har hetat Leif i 74 år, men här är jag Ahmed." Nu kommer snart en film om hans liv. Foto: Alex Bolevin

Leif Skjetne var präst i Svenska kyrkan, verksam bland annat i Värmland och Dalsland, men började tvivla på sin tro.

Det ledde fram till att han bytte religion, namn och till och med land.

På måndag är det premiär på filmen om prästen Leif som blev muslimen Ahmed.

– Jag har börjat ett nytt liv. Det här är mitt andra liv, säger han när NWT ringer upp honom på hans marockanska telefonnummer.

Det första livet, det han lämnade bakom sig i Sverige, var ett liv som präst i bland annat Lesjöfors, Dals-Ed och Värnamo, men mot slutet också ett liv fyllt av tvivel och dubbla känslor.

– Det hade pågått en lång tid, en lång process. Det var ju inte så att jag vaknade en morgon och tänkte att nu ska jag byta tro, säger han.

Men till slut blev det så och mer därtill.

Tydligare kärna

Han ser tre faktorer bakom omsvängningen. För det första har han hela livet varit intresserad av Nordafrika och Mellanöstern. För det andra började han intressera sig mer och mer för islam. Han tycker om den sociala, hjälpsamma sidan av islam, men ser också en större logik i religionens kärna:

– Inom kristendomen har man Fadern, Sonen och den helige ande. I islam har man en gud, säger han och berättar om sin egen svårighet att tro att Jesus dog på korset för vår skull.

– Inom islam ser man inte honom som Guds son, men som en stor profet.

En präst i moskén

Den tredje faktorn, som gav honom en rejäl skjuss på vägen, kom av en slump. Han bodde i ett stort hus i Värnamo, hade en del kontakter med SFI och en dag ringde en lärare och frågade om en flykting från Marocko kunde få bo hos honom. Det fick han.

Han flyttade in och visade sig vara muslim, bad flera gånger om dagen och besökte ofta en moské utanför Huskvarna. Prästen följde med honom dit:

– Jag började gå där då och då, och till slut avlade jag den muslimska trosbekännelsen, berättar Leif.

Det var i december 2017 och han var då fortfarande präst i Svenska kyrkan.

– Av en blandning av hyckleri och feghet! Jag hade två gudstjänster efter det, för att jag hade lovat, men det skulle jag ju inte haft, säger han och tillägger att han strax därefter lämnade prästyrket helt.

Vilka reaktioner fick du av folk runt dig då?

– En del blev ledsna, andra blev förvånade, och kanske var det en blandning av båda.

"Väldigt ovanligt"

Ryktet om prästen som bytt namn till Ahmed och skulle flytta till Marocko spred sig snabbt. Han blev intervjuad i både tidningar och tv.

Leif Skjetne, som numera heter Ahmed, var präst i Svenska kyrkan i bortemot 40 år. Sedan kom tvivlen - och så småningom ett helombyte i tron och livet.
Leif Skjetne, som numera heter Ahmed, var präst i Svenska kyrkan i bortemot 40 år. Sedan kom tvivlen - och så småningom ett helombyte i tron och livet. Foto: Alex Bolevin

En dag blev han kontaktad av ett team som ville göra en dokumentär om hans liv.

– Det hade jag väl aldrig trott!

Han har viss förståelse för intresset, även om steget förstås var störst för honom själv.

– Att folk byter religion händer ju, men det är väldigt ovanligt att en präst gör det. Det är ett väldigt stort kliv, det är det verkligen. Det är alltid ett stort steg att byta tro, men extremt stort om man varit präst i 40 år.

Tänker på Sverige

Han verkar dock fortsatt nöjd med sitt beslut. Och han trivs i Marocko.

Vad gör du om dagarna?

– Ingenting, höll jag på att säga. Jag är pensionär. Jag jobbar ingenting här, men jag har två hundar och jag går med dem tidigt på morgonen för det är så varmt. Det bli morgon- och kvällspromenader med hundarna och så försöker jag lära mig arabiska och läser en del. Och så följer jag nyheter från Sverige på Youtube.

Så här ser Leif ut idag. Han bor i Marocko, en kilometer från Medelhavet, är pensionär - och muslim.
Så här ser Leif ut idag. Han bor i Marocko, en kilometer från Medelhavet, är pensionär - och muslim. Foto: Alex Bolevin

Åter till Värnamo

Och, för den som undrar var flyktingen som bodde hos honom i Värnamo tog vägen, kommer svaret här: de bor åter i samma hus.

– Han blev utvisad tillbaka till Marocko och då tyckte han att jag kunde komma efter. Då gjorde jag det, säger Ahmed.

Längtar du aldrig tillbaka?

– Det är klart att jag tänker på Sverige när jag sitter i Marocko också.

Snart åker han tillbaka, men bara tillfälligt. På måndag ska han vara på plats i Värnamo - för att vara med på världspremiären på filmen om hans liv.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDokumentärfilmEtik och religionFilmIslamMarockoPrästSvenska kyrkanTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.