Polisen varnar för skadeskjuten björn

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Området begränsas av Södra Havsjön i nordväst, norra änden av Örsjön i nordöst, Örsjöberget i sydost och Kvarnsjödammen i sydväst.
När björnjakten inleddes under fredagen skadesköts en björn i norra Värmland.
Polisen uppmanar nu allmänheten att hålla sig borta från farligt område och iaktta försiktighet.

Det var på fredagseftermiddagen som björnen skadesköts och ett eftersöksarbete inleddes.

På fredagskvällen hade fortfarande inte björnen lokaliserats och polisen gick då ut med en varning gällande vissa terrängområden. Det rör sig om ett större terrängavsnitt öster om Höljes samhälle.

– Vi avråder å det bestämdaste att allmänheten rör sig inom dessa begränsningslinjer. I det farliga området går en vandringsled, den så kallade Nordvärmlandsleden. Denna bör inte beträdas överhuvudtaget till dess att den skadade björnen är omhändertagen, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Området begränsas av Södra Havsjön i nordväst, norra änden av Örsjön i nordöst, Örsjöberget i sydost och Kvarnsjödammen i sydväst.
Foto: Polisen

– Det är förenat med stor fara att stöta på det skadade djuret och vi vill därför INTE ha in turistande allmänhet eller nyfikna i området. Eftersöket har nu avbrutits för natten och kommer att återupptas i gryningen. Detta arbete genomförs av erfarna jägare och polis. Det är mycket viktigt att övriga som eventuellt finns i området omedelbart lämnar detta och att inga andra tar sig till platsen, säger Hedelin.

Lördagen

Tidigt på lördagsmorgonen återupptogs sökandet av den skadeskjutna björnen.

– Vi började söka direkt det var ljust nog för att se, det är ju ljust någon timme innan solen går upp, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Främst är det särskilt utbildade jägare som är ute och letar, men även polis och rovdjursexperter från länsstyrelsen är på plats och assisterar.

Lars Hedelin vill framför allt trycka på att det fortfarande är väldigt viktigt att ingen från allmänheten går dit av nyfikenhet.

– Man springer inte ifrån en björn och speciellt inte en skadad och uppretad en. Björnen har inga problem att röra sig, han är skjuten i käkpartiet. Att stöta på den är direkt förenat med livsfara, säger han.

Utöver folk på marken använder sig polisen även av tekniska tillgångar för att söka efter björnen.

Vid 15-tiden på lördagen avbröts sökandet efter björnen till förmån för återhämtning av den personal som sökt efter björnen.

Sökandet kommer att återupptas när jägarna får indikationer på var björnen befinner sig.

Området är fortfarande att betrakta som farligt för allmänheten och inga obehöriga ska vistas i terrängen. Detta gäller tills dess att annat meddelas.

Enligt polisen är björnen förmodligen en fullvuxen hanne.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.