Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt läger för unga kan ta priset

Publicerad:
Fagottlägret på Hammarö samlar ungdomar från hela Sverige.
Fagottlägret på Hammarö samlar ungdomar från hela Sverige. Foto: Pressbild

Ett musikaliskt, innovativt projekt på Hammarö har nominerats till Framtidens musikpris 2020. Ska Fagottlägret ta hem priset? Det visar sig den 17 september.

Framtidens Musikpris är instiftat av RUM – Riksförbundet Unga Musikanter för att uppmärksamma pedagoger, eldsjälar, organisationer, skolor, ensembler och unga som tar initiativ inom musik och kultur.

Nyskapande

På torsdagsmorgonen offentliggjordes årets nomineringar och i kategorin Nyskapande, innovativt projekt finns det värmländska inslaget: Fagottlägret på Hammarö.

På lägret samlas unga fagottister från hela landet, oavsett hur långt de kommit i sin musikutveckling; alla får vara med på lika villkor, framhåller RUM. I nomineringen framhålls hur fagottlägret "göder och främjar både deltagarnas individuella inspiration och utveckling och skapar gemenskap mellan de unga musikerna".

Spelar, drömmer, pratar

Så här beskrivs lägret på dess Facebooksida:

"På lägret spelar vi fagott, lyssnar på fagott, pratar om fagott och drömmer om fagott. Vi får fagottlektioner och andningsövningar, spelar fagottorkester, lär oss om rörtillverkning, rörvård och fagottvård. Alla får prova kontrafagott, kvintfagott och fagonello. Femkampen ”Fagotterna på Fortet” har under alla sju år varit väldigt uppskattad med tävlingsgrenar som ”Kast med litet rör” och ”Fagottsele-trassel”."

Årets upplaga, som skulle hållits i början av september, har ställts in på grund av pandemin.

För framtiden

Vilka som tar hem priserna visar sig den 17 september, då det är dags för prisutdelning under en digital prisceremoni som sänds från Stallet i Stockholm. Ceremonin inleds med ett tal av kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Vi vill lyfta de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som bygger upp, upprätthåller och möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv. Vi sammanför branschen i ett pris som går till dem som idag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv, säger Anna Rydborg, förbundsordförande för Riksförbundet Unga Musikanter.

Priset delas ut av RUM tillsammans med flera samarbetspartners, däribland Stim, Skap, Svensk Scenkonst, Symf, Sveriges Orkesterförbund, Lärarförbundet, Fst – Föreningen Svenska Tonsättare, Kulturskolerådet och SVUB – Sveriges Unga blåsare.

Artikeltaggar

Amanda LindBlåsinstrumentHammaröInstrumentMusikNöje/KulturOrkestrarUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.