Så ska operan rädda konserthösten - och kanske fasadshowen

Publicerad:
Wermlandsoperan har mycket på gång i höst - trots allt. Bilden är från repetitioner med orkestern i våras. Foto: Helena Karlsson

Regeln om max 50 besökare ligger kvar på obestämd tid, men Wermlandsoperan satsar lika fullt på konserter som ska nå fler än så i höst. Tricket? Att spela samma konsert flera gånger, för 50 personer i taget.

Däremot är det - fortfarande - oklart om det kan bli någon fasadshow på operan i år, men marknadschefen har en dörr på glänt.

I våras trodde och hoppades många i musikbranschen på att de snäva publikreglerna snart skulle lättas upp. Så blev inte fallet och under sensommaren har tonläget höjts. Kraven på att få ha större publik blivit starkare - hittills utan resultat.

– Vi hoppas! Första september har blivit nästa hållpunkt, när det ska komma något besked, men jag tror inte att Anders Tegnell kommer att kliva fram då och säga att man kan samlas mer än 50. Vi rättar mun efter matsäcken, säger marknadschef Pernilla Bergland Eduard.

Inställt och nysatsning

För Wermlandsoperan innebär begränsningen både inställda konserter och nya planer.

Höstens konserter i Stora konsertserien på KCCC ställs in, liksom Klassisk lördag-konserten Peer Gynt. Däremot ska det bli veckokonserter på Wermlandsoperans stora scen för max 50 personer per konsert.

Den 10, 11 och 12 september ges den första veckokonserten, en pianokonsert med pianisten Martin Sturfält som gästartist.

"Vi matar på"

Totalt blir det åtta olika konserter, som spelas vid vardera fyra tillfällen.

– Vi matar på med åtta konserter under åtta vecka och varje vecka något nytt, säger Pernilla Bergland Eduard.

Pernilla Bergland Eduard är marknadschef på Wermlandsoperan. "Det känns fantastiskt roligt att vi öppnar igen."
Pernilla Bergland Eduard är marknadschef på Wermlandsoperan. "Det känns fantastiskt roligt att vi öppnar igen." Foto: Simone Syversson

I våras fanns vissa frågetecken kring hur 50-regeln skulle tolkas - är det bara publiken eller också de medverkande som ska rymmas inom 50-ramen? Den frågan har landat i ett svar.

– Jag har kollat med vår branschorganisation och vi följer lagen från polisen om sammankomster. Det är 50 exklusive personal som gäller. Sen har vi förstås coronaavstånd även mellan våra medarbetare; det är inte så att vi smackar hela scenen full med folk heller, säger Pernilla Bergland Eduard.

Tre entréer

Publiken kommer att släppas in i operahuset via tre olika entréer och väl inne i salongen är platserna på parkett placerade två och två, med säkerhetsavstånd runt om. En trappa upp kommer det att finnas singelplatser enligt samma luftiga princip. För att minska risken för smittspridning stryks också pausen, men den som bokar i förväg kan besöka operacaféet före konserterna istället.

Fasadshow räddas?

Den publika verksamheten på Wermlandsoperan har varit helt stoppad sedan den 15 mars. Veckokonserterna innebär en välkommen återstart.

– Vi får se om publiken vågar komma.

Hur det blir senare i höst återstår att se. Det planeras för både julvandring och julshow, men frågetecken reses för fasadshowen.

– Den har vi nästan, nästan gett upp. Vi vet av erfarenhet att den drar jättemycket folk och det är så mörkt då att vi inte riktigt kan hålla koll på dem, säger Pernilla Bergland Eduard.

Fasadshowen på Wermlandsoperan brukar vara ett stort folknöje i Karlstad.
Fasadshowen på Wermlandsoperan brukar vara ett stort folknöje i Karlstad. Foto: Mikael Lindblom

Men, avslöjar marknadschefen, just nu funderas och planeras det på en lösning som skulle kunna ge publiken en fasadshow trots allt.

– Vi har tänkt på att vi kan göra en variant som inte är vid ett enda speciellt tillfälle, utan pågår lite hela tiden, men inte riktigt lika spektakulärt.

Museet och Wermlandsoperan kan få hyresrabattMusikalpärla ska lyfta operan ur coronamörkret

Artikeltaggar

Anders TegnellKarlstadKonserterMusikNyheterPernilla Bergland EduardWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare