Hoppa till huvudinnehållet

Populär tjänst upphör: slutar med gratishämtning av trädgårdsavfall

Publicerad:
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall Foto: Karin Jansson

Varje vår och höst har kommuninvånarna kunnat ställa ut säckar med trädgårdsavfall som sedan personal från Kemab, gratis hämtat upp. Nu är den servicen slut.

Nu får man abonnera ett kärl för trädgårdsavfall, eller köra bort avfallet själv till Mosserud.

Tjänsten att få sitt trädgårdsavfall gratis borttransporterat av Kemab är slut.

Från den 1 juli 2020 upphör gratistjänsten i både Karlskoga och Storfors.

Sista hämtningen gjorde Kemab före sommaren.

Peter Jarl är kommunikationschef på Kemab.

– Bakgrunden till beslutet är arbetsmiljöskäl. Säckarna med trädgårdsavfall kunde på grund av regn och andra omständigheter vara mycket tunga. Det är en gammal tjänst med säckar av plast och det är något som inte används längre och miljöskäl.

Tidigare har säckarna ställs ut vid tomtgräns och sedan hämtas under en vecka.

– Säckarna väger för mycket från början, sedan om det är fukt i dem så väger de för mycket. Vi har haft många sjukskrivna efter en sådan här vecka på grund av tunga lyft. Det blir många säckar under den veckan.

Unikt i Karlskoga

Att ha mindre säckar är inget alternativ enligt Peter Jarl.

– Folk tar egna säckar och då är det sopsäckar. Nästa steg är en matkasse, men den är för liten för trädgårdsavfallet.

Han berättar att tjänsten är unik för Karlskoga och att andra kommuner har tjänsten med att abonnera ett kärl.

– Jag har inte hört någon annan kommun som hämtar trädgårdsavfall gratis och att det ingår i taxan.

Fjorton gånger

Kemab skriver på sin hemsida att som alternativ till hämtningen kan man abonnera på ett trädgårdsavfallskärl som töms regelbundet hela trädgårdssäsongen. Kostnaden blir 750 kronor per år. Då får man hem ett större kärl på 370 liter, något större än sopkärlen, och sedan kommer Kemab och tömmer den var fjortonde dag.

– Den tjänsten har många valt. Man kan gå ihop med en granne och dela på kärlet. Kärlet sätter man på bilen och den är lätt att tömma. Vi har nu fått in frågor om när vi kommer säckarna, men vi har talat om att tjänsten upphört.

Karlskoga kommun har tidigare haft två deponier i kommunen där folk har kunnat slänger sitt trädgårdsavfall själv, men nu finns bara en och det är Mosserud.

– Alternativet är som sagt att abonnera på ett kärl. Jag vet inte hur många som har den här tjänsten nu, men vill alla ha den, så då ordnar vi fram kärl till alla.

Ändringen är fastställd och klubbad i kommunfullmäktige både i Karlskoga och i Storfors.

Ett annat alternativ är att ha en trädgårdskompost, där man får fram egen näringsrik jord man kan ha till odlingar. Eller att kostnadsfritt lämna sitt avfall på Mosseruds återvinningsanläggning.

Artikeltaggar

KarlskogaKemabNyheterPeter JarlStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.