Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad får konkurrens om nytt museum

Publicerad:
Citadellet i Landskrona är en lämplig plats för det nya Förintelsemuseet, anser politikerna där.
Citadellet i Landskrona är en lämplig plats för det nya Förintelsemuseet, anser politikerna där. Foto: Landskrona kommun

Karlstad får konkurrens om det kommande museet om Förintelsen. Också Landskrona ger nu sitt intresse till känna.

– Det var här det hände. Det var längs Skånes västkust det stora mottagandet av människor som flydde undan nazismen skedde, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Som NWT tidigare berättat finns det värmländska röster för att Karlstad ska försöka bli orten för det nya museet.

Att det ska bli ett svenskt museum om Förintelsen är bestämt, men den statliga utredare som utrett frågan har inte gett något förslag på placering.

Politiker i Landskrona har nu skrivit till regeringen och föreslår att citadellet i Landskrona ska inrymma museet, som ska bevara och föra vidare minnet av Förintelsen. I citadellet inhystes totalt 22 000 krigsflyktingar efter andra världskriget, framhåller de bland annat.

– Med Landskronas historia och läge vore det fantastiskt för oss att få bidra till att minnet av Förintelsen lever vidare. I Landskrona har vi förutsättningar att visa detta på en plats där en stor del av förintelsens överlevare togs emot, säger Torkild Strandberg i ett pressmeddelande.

På mosaiska begravningsplatsen i Karlstad finns bland annat gravar som påminner om de judiska kvinnor som kom till Värmland efter andra världskriget, men inte överlevde.
På mosaiska begravningsplatsen i Karlstad finns bland annat gravar som påminner om de judiska kvinnor som kom till Värmland efter andra världskriget, men inte överlevde. Foto: Lisa Olaison

Mörkbrun historia

Björn Samuelsson, en av de värmländska politikerna som agerat för att få museet till Karlstad, har i sin argumentation bland annat lyft fram hur judiska kvinnor efter kriget vårdades på Herrhagsskolan, men också länets mörkbruna historia med värmländske nazistledare Furugård och även permittenttågen, som stannade vid Östra station.

På mosaiska kyrkogården i Karlstad finns också minnet av dem som kom till friheten i Sverige efter kriget, men inte överlevde.

Karlstad fortsätter arbeta för att få FörintelsemuseetEtt steg närmare ett svenskt Förintelsemuseum

Artikeltaggar

Björn SamuelssonFörintelsenKarlstadLandskronaMuseumNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.