Hoppa till huvudinnehållet

Med känslan som drivkraft - från Louvren till Lindfors

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
I akrylmåleriet hittar Dana Ingesson omväxling och ett annat uttryckssätt än i sina akvareller.
I akrylmåleriet hittar Dana Ingesson omväxling och ett annat uttryckssätt än i sina akvareller. Foto: Lena Richardson

När Dana Ingesson var ung drömde hon om att gå på konstskola, men livet ville annat. Det har hon tagit igen med råge som konstnär vid det här laget med utställningar såväl på Louvren(!) i Paris som i konsthallen hemma i Tidaholm.

Nu gästar hon Värmland med sina besjälade bilder.

– Jag drömmer om att mina bilder ska avspegla själens resa genom livet, säger Dana Ingesson när NWT träffar henne inför utställningen.

På lördag, den 22 augusti, har hon vernissage på Galleriet i Källorna i Lindfors, strax utanför Molkom.

Den som kan sin värmländska konsthistoria vet att detta är klassisk konstnärsmark: här levde och verkade konstnären Imants Sinka. I det som var hans ateljé är det nu utställningshall och där har Dana Ingesson hängt upp sina akvareller och akrylmålningar, med motiv som är både drömska och föreställande.

Dialog i bilderna

– Jag vill sudda bort det avbildande och det abstrakta - jag är någonstans i sfären emellan. Min dröm är att betraktaren själv ska skapa sin egen story från bilden och att det uppstår dialog mellan dig och mina bilder, säger hon.

– För mig är det oerhört viktigt att förmedla känsla.

Dana Ingessons målningar förmedlar känsla snarare än motiv. Hon vill röra sig mellan det abstrakta och det föreställande, i en egen sfär.
Dana Ingessons målningar förmedlar känsla snarare än motiv. Hon vill röra sig mellan det abstrakta och det föreställande, i en egen sfär. Foto: Lena Richardson

En akvarell med hästar på språng visar snarare hästarnas energi och rörelse, än deras faktiska fysik. En akrylmålning visar lupiner som de aldrig visas i en flora.

Kärlekens vingar

Liksom Imants Sinka har Dana Ingesson bytt land: Sinka kom till Sverige från Lettland, medan Ingesson är uppvuxen i Tjeckien, i det vackra Prag. Sinka flydde från sitt hemland under kriget, 1944, Dana Ingesson kom av en annan, ljusare anledning:

– Jag kom till Sverige på kärlekens vingar, säger hon.

När hon landade i Tidaholm, hade hon redan varit igång med målandet länge.

– Det är något som följer en hela livet, säger hon. Ibland vill livet något annat, men inom en drömmer man om att uttrycka sig i färg och form.

Det gäller trots att hon inte fick uppfylla sin ungdomsdröm att gå på konstskola i hemlandet. Istället blev det naturvetenskaplig utbildning, jobb på barnredaktionen på tjeckisk tv och senare i it-branschen, men hon har målat parallellt och även utbildat sig i konsten.

Gäst hos Mona Lisa

Nu är hon konstnär på heltid sedan flera år och listan över utställningar är lång - och internationell.

– 2014 fick jag kontakt med en gallerist och det slutade med att jag fick ställa ut på Louvren i Paris! berättar hon och tillägger att det var en samlingsutställning.

Senare har hon deltagit i utställningar i Monaco, Tyskland, Indien, USA... och i Sverige.

– Konsten förde mig ut över hela världen, konstaterar hon.

Akvarell med kniv

Hon arbetar oftast i akvarell, men inte på traditionellt vis med pensel.

– Jag jobbar med akvarell med palettkniv.

Dana Ingesson ställer ut i Källorna med start lördag den 22 augusti. Utställningen pågår till och med den 12 september.
Dana Ingesson ställer ut i Källorna med start lördag den 22 augusti. Utställningen pågår till och med den 12 september. Foto: Lena Richardson

På så sätt får hon fram linjer och skärpa. En följd av knivtekniken är att hon helst arbetar med riktigt tjocka akvarellpapper, som tål att rispas och även ger bilderna struktur.

Akrylmåleriet ger omväxling.

– Det tar alla krafter ur en att måla akvarell på det viset jag gör.

En sökare

I akrylmåleriet använder hon faktiskt pensel och målar dessutom gärna akryl vått i vått - på akvarellvis. Det kan tyckas lite tvärtom, men är typiskt för den kreativa och sökande Dana Ingesson. Hon drivs av att pröva nya idéer.

– Jag söker hela tiden. Det är en gudagåva jag fått, att jag inte stagnerar. Varje ny linje, varje ny dag - min konst är kärlek. Det ska inte bara vara utfyllnad på väggen.

Samtidigt kan man ana en baksida av denna strävan. Självförtroendet kan svikta, så att det knappt ens hjälper att få juryns stora pris på en internationell utställning i Cannes.

– Jag lägger stora krav på mig själv. Jag tvekar hela tiden. Får jag överhuvudtaget kalla mig konstnär? Duger jag? Det är nog något jag alltid får brottas med, men det kanske å andra sidan hjälper mig som konstnär.

Ett är säkert: hon strävar på i sin ambition att förmedla det hon känner.

– Det är känslan som styr och jag vill alltid gå min egen väg.

Dana vill alltid lämna utrymme för betraktaren att göra sin tolkning av målningarna.
Dana vill alltid lämna utrymme för betraktaren att göra sin tolkning av målningarna. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Galleriet vid KällornaKonstLindforsNöje/KulturParisUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.