Hoppa till huvudinnehållet

MS-sjuka Eva om bussträngseln: "Jag har inget val"

Publicerad:
Eva Ekman tillhör riskgrupp och känner sig inte helt bekväm med att åka kollektivt. Efter skolstarten väljer hon andra tider att åka.
Eva Ekman tillhör riskgrupp och känner sig inte helt bekväm med att åka kollektivt. Efter skolstarten väljer hon andra tider att åka. Foto: Lisa Olaison

Eva Ekman är MS-sjuk och tillhör riskgruppen för coronaviruset. Hon känner sig inte bekväm med att åka kollektivt. Men har inget val.

Eva Ekman arbetar som vårdadministratör på Centralsjukhuset i Karlstad. För att ta sig mellan hemmet på Rud och arbetet åker hon tre till fyra olika bussar per dag. Att cykla eller åka bil är inte ett alternativ för henna då hon är sjuk i MS och inte klarar av det.

– Jag tillhör riksgruppen och har skyddat mig så gott jag kan genom att tvätta händerna, sprita handtag, hålla avstånd och mestadels varit isolerad. Jag är testad och har inga antikroppar för covid-19 och jag vill inte ha det heller, säger hon.

Åker tidigt

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för folk i riskgrupp är att undvika att åka kollektivt. Men Eva Ekman har inget val.

– Vad ska jag göra! Jag har alltid åkt buss, men nu måste jag tänka mig för. Under sommaren har det gått bra, men nu efter semestern och när skolorna börjar är det trångt på bussarna vissa tider. Jag tar bussen 6.20 på morgonen för att komma iväg när det är lite folk.

Bussträngsel vid skolstart: "Det är i mesta laget"

Men ibland går det inte att välja. Den buss som nyss var full av gymnasieungdomar tar henne nu mot centrum. Hon väljer snabbt en plats med ett ensamt säte.

– I dag har jag en egen tid för undersökning på sjukhuset så jag var tvungen att ta den här bussen. Det känns inte bekvämt och jag kan bli irriterad när folk kommer nära eller, som i butiker, tränger sig emellan. Då säger jag ifrån.

Vintern oroar

Trots att sjukhuset att utformade städrutiner tar Eva Ekman ett extra varv när hon kommer till jobbet.

– Jag går runt och spritar handtag, toalettkranar och kaffebryggare. Vi har flera på jobbet som haft covid-19 men jag har klarat mig än så länge. Efter jobbet är jag utomhus så mycket som möjligt, med min sjukdom gör att jag är känslig för värme så det blir inte så länge i taget.

Bussturerna kommer hon dock inte undan.

– Än så länge går det bra. Men vi har en vinter framför oss och hur ska det se ut då?

Här är busslinjerna i Värmland och Karlstad där det kan bli trångt

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstadKollektivtrafikNyheterTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.