Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Gör Frödings födelsedag till flaggdag

Publicerad:
På lördag, den 22 augusti, är det 160 år sedan Gustaf Fröding föddes. Det vill hans minnessällskap fira med allmänt flaggande i Karlstad. Foto: TT, Emely Wallo-Bergare, Jonas Klint

Gustaf Frödings födelsedag borde vara allmän flaggdag i Karlstad. Det förslaget lanseras av Gustaf Fröding-sällskapet under parollen "flagga för Fröding".

– Vi har tänkt att gå in med en formell ansökan till kommunen om att göra den 22 augusti till lokal allmän flaggdag, säger Björn Sandborgh, sällskapets ordförande.

Firandet av skalden Gustaf Frödings 160:e födelsedag på lördag, den 22 augusti, kommer inte att bli så som Frödingsällskapet planerat och hoppats. Pandemin, ni vet...

Fröding brukar firas i flera dagar kring födelsedagen, med diktläsning vid statyn, busstur i Alsterdalen, stadsvandring och två dagar på Alsters herrgård av musik och föredrag och förstås även poesi.

I år hade sällskapet 160-årsdagen till ära tänkt satsa på extra guldkant, men tvingas tänka om helt.

"Går inte att krympa"

– Inga av våra vanliga arrangemang går att krympa till under 50 personer, så vi får fira på distans istället, för Gustaf måste ju ändå firas! slår Björn Sandborgh fast.

Istället för den traditionella samlingen vid Frödingstatyn i Karlstad, satsar sällskapet i år digitalt.

– Det blir ingenting vid statyn. Vi kan inte hålla ner antalet människor där. Vi kommer att göra inspelningar istället i lite olika tappningar och skicka ut på Facebook, säger Björn Sandborgh.

Därmed kommer den som klickar in på sällskapets hemsida eller någon av dess kanaler i sociala medier, dagligen att få sig dikter av Fröding till livs.

Flagga för Fröding

Sällskapet lanserar också en annan idé för att lyfta fram nationalskalden Fröding.

"Flagga för Fröding!" är parollen för vad man hoppas ska bli en tradition och mer än så:

– Vi fick idén av kommunen som gjort Birgit Nilssons födelsedag till flaggdag i sin kommun, berättar Björn Sandborgh.

Nu vill Gustaf Fröding-sällskapet att Karlstads kommun ska göra likadant för sin stora skald.

– Vi har tänkt att gå in med en formell ansökan till kommunen, säger han.

Sällskapet har dessutom råg i ryggen från kungligt håll. Kungen själv ville gå ett steg längre, när han vid ett besök i Karlstad 2013 framhöll att Gustaf Frödings födelsedag är Värmlands inofficiella nationaldag!

Hissa till Gustafs ära

Än är förslaget inte processat i beslutsapparaten, men inget hindrar förstås den som vill att redan nu hedra Fröding på lördag.

– Vi tycker att alla som har en flaggstång och en flagga ska hissa den till Gustafs ära. Jag tror nog att många nappar på det. Det vore roligt om kommunen gjorde det också.

Och, lägger han till, Fröding är ju heller ingen angelägenhet enbart för Karlstad. Han bodde faktiskt fler år i Kristinehamn - och för övrigt är Fröding inte heller enbart värmländsk. Han kallas ju inte nationalskald inte för inte.

– Men vi kan ju börja i Karlstad i alla fall, säger Björn Sandborg ödmjukt.

Hur firar du själv på lördag?

– Jag ska hissa flaggan! Och sen blir det givetvis någon extra dikt till morgonfikat. Jag kanske läser en fin kärlekslyrisk dikt till min fru.

Diktläsning vid Frödingstatyn - så här brukar det se ut när Gustaf Frödings födelsedag firas i Karlstad, men i år ställs Frödingdagarna in.
Diktläsning vid Frödingstatyn - så här brukar det se ut när Gustaf Frödings födelsedag firas i Karlstad, men i år ställs Frödingdagarna in. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdBirgit NilssonBjörn SandborghGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetJubileumKarlstadKarlstads kommunLitteraturNöje/KulturNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.