Hoppa till huvudinnehållet

Bussträngsel vid skolstart: "Det är i mesta laget"

Publicerad:
När skolorna började fylldes bussarna på långt över coronasäkra avstånd.
När skolorna började fylldes bussarna på långt över coronasäkra avstånd. Foto: Lisa Olaison

Det blev trångt på några av stadsbussarna när skolorna började på tisdagen, precis som Region Värmland befarade.

– Vi har informerat men sedan är det individens ansvar att inte sitta trångt på bussen, säger Mathias Lindgren trafikchef tätort.

Semestern är slut och skolstarten är här då tusentals gymnasielever välkomnas till sina skolor, med restriktioner som insläpp en klass i taget.

Viktor Andersson, Tobias Renström och Marcus Liviken har precis börjat ettan på bygg- och anläggningsprogrammet på Nobelgymnasiet.

– Vi pratade om corona och att vi inte ska trängas i skolan och inte sitta nära varandra i matsalen och så, säger Marcus Liviken.

Men att sitta och stå trångt på en buss är ingenting som bekymrar dem.

– Vi tog bussen från Strand till torget och snabbussen till Nobel och det var fullt på båda. Men jag är inte orolig för det, säger Tobias Renström.

Viktor Andersson, Tobias Renström, Marcus Liviken, till höger i bild, är tre av de som tog bussen till Nobelgymnasiet vid skolstarten.
Viktor Andersson, Tobias Renström, Marcus Liviken, till höger i bild, är tre av de som tog bussen till Nobelgymnasiet vid skolstarten. Foto: Lisa Olaison

De säger att de hellre sitter trångt på bussen än kommer för sent till skolan. Att cykla ser de inte som ett alternativ.

Kollektivtrafiken otillräcklig – resenärer riskerar nekas plats

– Vi kommer fortsätta åka buss oavsett hur trångt det blir.

Emma Karlsson börjar andra året på barn - och fritidsprogrammet på Nobel och har åkt buss från Skåre och ska vidare med en senare snabbuss från Stora torget.

Emma Karlsson åkte bussen från Skåre och kunde sitta utan att trängas.
Emma Karlsson åkte bussen från Skåre och kunde sitta utan att trängas. Foto: Lisa Olaison

– Jag trodde det skulle bli trångt på bussen men det var lugnt så man kunde sitta en på varje dubbelsäte, säger hon.

Fotoceller styr när dörrarna till bussen kan stängas av föraren. Står någon för nära dörren så går det inte.

– Jag vill inte släppa på så många och försöker stänga när det ser lagom ut. Men det går inte alltid. Idag var det många som inte kom med bussen och jag har fått meddela ledningscentralen om extrabussar, säger busschauffören Ahmad Fayaz Hakimi.

Tre kundvärdar finns också utplacerade på busstationen, Drottninggatan och Stora torget för att svara på frågor och hjälpa till att sprida ut resenärer på fler bussar som går liknande sträckor.

MS-sjuka Eva om bussträngseln: "Jag har inget val"

Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland, följer utvecklingen på stadsbussarna.

Mathias Lindgren
Mathias Lindgren Foto: Tommy Andersson/NWT Arkiv

– Vi har skickat brev till vårdnadshavare om att hålla avstånd på bussen enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har en film som rullar på bussarna om samma sak. Vår erfarenhet är att många i kundkategorin gymnasieungdomar inte följer de riktlinjerna. Och väljer man att ställa sig tillsammans eller sitta i knä på varandra är det inte mycket vi kan göra. Det är individens ansvar, säger han.

Han har fått se bilden NWT tog under morgontrafiken.

– Det är i mesta laget på den bilden, men det är svårt för föraren att göra något åt det. Börjar det bli fullt på en buss ska man inte gå ombord utan ta nästa. Märker man vilka tider flest åker på morgon och eftermiddag kan man nästa dag åka tidigare eller senare om man har möjlighet, då det är glesare, säger Mathias Lindgren.

Här är busslinjerna i Värmland och Karlstad där det kan bli trångt

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKarlstadKarlstadsbussMathias LindgrenNyheterRegion VärmlandTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.