Hoppa till huvudinnehållet

Plats för både näthandel och närbutik

Publicerad:
Amazons förmodade lagerlokal utanför Eskilstuna.
Amazons förmodade lagerlokal utanför Eskilstuna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Coronapandemin har inneburit ett lyft för näthandeln, och snart kommer det amerikanska e-handelsbolaget Amazon till Sverige och ökar konkurrensen.

Nyligen bekräftades att Amazon kommer att etablera ett lager i Eskilstuna, och att den svenska hemsidan håller på att tas fram. Även om många svenskar redan handlar via Amazons utländska hemsidor lär etableringen i Sverige göra påtaglig skillnad – på gott och ont – för både den fysiska och digitala handeln. Pressade priser, brett utbud och snabba leveranser till hemmet eller till ett närliggande ombud är och kommer fortsatt att vara näthandelns fördelar gentemot den fysiska handeln.

Det gäller även Amazon, men det amerikanska företaget utmärker sig genom sin storlek och dominerande ställning på flera marknader. Därtill har Amazon, liksom flera andra stora internationella bolag, pekats ut för aggressiv skatteplanering via länder som Irland, Luxemburg och Nederländerna (DI Digital 7/8).

Om ett jätteföretag som Amazon ser till att undvika stora summor i skatt även i Sverige är risken att detta samtidigt konkurrerar ut svenska företag som saknar intresse eller resurser för att skatteplanera. Medan ökad konkurrens i sig är av godo finns det däremot anledning för svenska styrande politiker att se över de hinder för företag som finns här.

De svenska skatterna gör det kostsamt för företag att både finnas och att anställa personal. Därtill finns flera punktskatter på vissa varor, såsom tobaksskatten och kemikalieskatten på elektronikvaror. Och för de fysiska butikerna finns det gott om bekymmer utöver de generella skatterna för företag. Till exempel har politiska ambitioner om stadskärnor fria från biltrafik gjort att många kunder har sökt sig till köpcentrum utanför städerna.

Även i dessa stora köpstäder lär konkurrensen från näthandeln bli påtaglig framöver, oavsett om skatterna skulle sänkas. Detta har inte minst en effekt på antalet lågkvalificerade arbetstillfällen. Medan butiksjobben blir färre har lagerjobben blivit fler, men med storföretag som Amazon lär även många av de större lagren att finnas i andra länder där arbetskraften kostar mindre. Också detta ger anledning att se över förutsättningarna i Sverige.

Oavsett om målet är låga priser för konsumenterna, fler arbetstillfällen eller levande stadskärnor är det tydligt att både näthandeln och de fysiska butikerna har sina roller att spela. Inte minst för byar och samhällen utanför centralorterna har lokala paketutlämningsställen kunnat ge nytt liv och därmed ökad försäljning hos de närliggande fysiska butikerna. Stadskärnornas affärer kan också erbjuda sådant som nätbutikerna inte kan, men då krävs det att politiker både lokalt och nationellt ser över deras förutsättningar.

Det är lätt att skylla på de stora bolagen när de mindre inte klarar av konkurrensen. Men oavsett hur skattemässigt gynnsamma andra länder kan vara behöver Sverige se till att inte vara direkt fientligt mot de företag som finns här.

Artikeltaggar

AmazonButikerE-handelEskilstunaLedare