Hoppa till huvudinnehållet

22 augusti - en hyllning till frivilligorganisationer

Publicerad:
Björn Samuelsson, initiativtagare till den 22 augusti.
Björn Samuelsson, initiativtagare till den 22 augusti. Foto: Joachim Lagercrantz

Björn Samuelsson ger inte upp i första taget. Trots att planen för den 22 augusti ändrats flera gånger av olika orsaker - bland annat den rådande pandemi - så blir det en hyllning till frivilligorganisationerna ändå. En hyllning med hjälp av en digitalplattform.

Vad skulle hända den 22 augusti på Stora Torget i Karlstad?

– Det skulle varit lite utställningar av de frivilligorganisationerna som var beredda att ställa upp. Lite prat ifrån scenen från landshövdingen, biskopen och från en del av de människor som jobbar inom frivilligorganisationerna. Även musik och ett allmänt jippo omkring hur vi skulle lyfta fram frivilligorganisationerna och hedra dem för deras arbete.

Vad gav dig idén?

– Idén egentligen var något helt annat, för efter att ha varit på Opera på Skäret i Kopparberg förra året i augusti så såg jag där ett tåg komma från Stockholm med en massa människor och då tänkte jag att kan de åka från Stockholm hit så kan de göra det från Karlstad. Så pratade jag med Staffan Ander och någon järnvägsmänniska och kom överens om att vi skulle försöka ordna en tågresa till Kopparberg som NWT skulle bjuda in läsare till och det skulle ske den 22 augusti i år.

Varför blev det inte så?

– Det blev ändrat, så kom corona och så blev operan inställd och då tänkte jag att vi måste göra något bra den 22 augusti. Så jag startade den här Facebookgruppen utan att veta hur det skulle bli. Folk började anmäla sig och så började det komma tankar och idéer.

Vad fick dig att starta en Facebookgrupp?

– När jag började prata om tågresan så gick jag ut på Facebook och skrev till alla vänner – Ni som vill göra något bra 22 augusti boka in den dagen – och så skrev jag inte vad som skulle hända, men ett antal människor bokade in den. Sedan när tåget blev inställt tänkte jag – vad tusan ska jag göra med dessa människor som jag har lovat något. Istället för att berätta att det inte blir något, så drog jag på och startade Facebookgruppen.

Vad kommer att hända istället?

– Nu blir det ett inslag i den här Facebookgruppen med några av organisationerna som skulle varit med på torget, som berättar om sin verksamhet. Sedan kommer de att prata lite med mig. Och så hoppas vi, jag och andra, att det blir en fortsättning på det här kanske 22 augusti nästa år. Jag hoppas också att vi kan starta upp att dela ut priset årets BRYSIGOMARE igen också.

Till vem delas det priset ut?

– För enskilda individer var det att de hade gjort något bra för någon eller några som de inte räknar med att tjäna pengar på. Men priset delades ut både till en individ och en organisation som utmärkt sig.

Artikeltaggar

Björn SamuelssonKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.