Shoppingsommaren blev kort. Det mesta stängdes bort.
Och nu är den här, igen, karantänsplikten.
Och jo, norrmännen verkar ha lytt sin regering. I alla fall vid Årjängsgränsen.
De flesta butikerna i Töcksfors shoppingcenter har öppet, men kunderna är inte många. Det är som förut igen. Några svenska bilar finns i garaget och matkassar lastas in, men norrmännen, ja de är borta.
Vid midnatt rödlistades Värmland och karantänen återinfördes för hemkommande norrmän.
– Det är en som en lugn veckodag, säger Anette Eide som jobbar extra på Kicks.
Den tidigare "gränsstängningen" gjorde att hon blev utan timmar nästan ett halvår, och nu kan det bli något liknande tror hon.
Även om norrmännen inte shoppade i Töcksfors under lördagen så gjorde det i Charlottenberg. Norska tullmyndigheten skrev på Twitter att mellan 08 och 14 fick 53 resenärer sätta sig i karantän efter att ha handlat, rapporterar nyhetstjänsten Omni.
Flera av de som tog en "förbjuden" shoppingtur ska ha varit barnfamiljer.
Men alla norrmän kommer inte till Sverige för att bara shoppa. Många lägger flera sommarveckor på campingar och i hamnarna, men där det numer väldigt få norska röster.
– Så har det varit nästan hela sommaren, det är stor skillnad i år jämfört med andra somrar, fast det var en del förra helgen, säger Bo Hagman, som sedan barnsben spenderat sommarveckor i Lennartsfors.
De norska båtar med passagerare som låg i gästhamnen packade ihop under fredagskvällen berättar han.
– De var så besvikna och nu är det lite dött här, säger frun Annika Hagman.
Därtill har serveringen i Folkets hus stängt för säsongen och svenska semesterfirare börjar också ta sig hemåt.
Strax utanför Årjäng ligger Sommarvik camping som brukar vare ett mecka för norska semesterfirare, men:
– I går (läs: fredag) kom norrmännen och plockade upp sina båtar och åkte hem, säger platschefen Amanda Thorell.
Efter en skakig vår så rasade det in bokningar från grannlandet samma dag som den norska regeringen kungjorde att det var fritt fram att åka till Värmland mot slutet av juli. Tre veckor blev det totalt den här gången.
– De var glada att få komma tillbaka. Norrmännen är ju vår primära målgrupp, men nu har lokalbefolkningen och andra svenskar hittat hit också. Så bokningsläget har varit bättre än vad vi kunde tro på försommaren.
Har ni sett de norska gästerna för sista gången i år?
– Jag tror det. Många sa när de åkte hem att de inte skulle komma tillbaka och de vinterstängde sina stugor och stängde av el och vatten, säger Amanda Thorell.
Även på Ica i Sillerud har det varit en tämligen stor anstormning av norrmän, som nu ebbat ut
– De brukar inte komma hit, men nu har det varit en hel del. Det kan bero på att de inte vill trängas. Många har beställt från Systembolaget också, vi pratar om rekordvolymer. En del har inte hämtat sina varor än, säger handlaren Rikard Ohlin.
Det kan till viss del bero på att många norrmän är stugägare i trakten. Och just trakten har varit viktig för butiken under året. De levererar mat till 100 hushåll i veckan, till de som befinner sig i bland annat riskgrupper.
– Och lokalbefolkningen handlar här, när de ändå är hemma. Många småbutiker, främst på landsbygden, har haft ett uppsving.
Tror du att de norska kunderna kommer tillbaka i år?
– Det är svårt att spekulera. Eftersom många har stugor här så skrev de sig här när det var stängt förra gången. Och det skulle inte förvåna mig om det blir stängt en stund nu.
Läs också:
Schützer om att Värmland rödlistas igen: "Otroligt olyckligt"Kommunalrådet i Eda: "Känns lite orättvist"Landshövdingen befarar försämrade relationer till NorgeLandshövdingen: Inte rimligt att stänga gränsenKjell-Arne Ottosson (KD) irriterad över att värmlänningar pekas ut i Norge