Ljug alltid om hur du är som förälder

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
1987 var jag Sommarpratare i radio. Jag berättade om det i förra krönikan och utlovade en fortsättning med skandalösa avslöjande om föräldrarollen.
Kanske till och med om min egen roll – hemska tanke…
Häng med!

”Men det kan vara förfärligt att vara förälder också.

Även föräldrar behöver vägledning. Särskilt alla karriärföräldrar i 35-årsåldern som skaffar barn som kaniner just nu och tror att de i kraft av sin duktigt måste kunna allt direkt.

Låt mig därför presentera denna korta men ändå heltäckande föräldraskola – det är bara att ta fram och anteckna:

Det börjar redan på mödravårdscentralen. Ni tror kanske att man går dit och svarar samvetsgrant på alla frågor och sedan går hem med sitt pinande plågade samvete. Helt fel. Så gör ingen. I så fall bara första gången man är med barn. Istället ska man ta tillfället i akt att öva sig på små oskyldiga, vita lögner.

Som sagt, det börjar redan på mödravårdscentralen där du och din partner får svara på frågor om rökning, vikt och sånt.

Erkänn inga laster. Ingenting om andra sensuella njutningar av mer eller mindre snuskig karaktär. Antyd att du är perfekt. Då blir alla nöjda.

På barnavårdscentralen ska du svara på frågor om hur barnet sköter maten.

– Hur ofta äter han? frågar sköterskan.

– Var fjärde timma, svarar du.

– Inget småduttande mellan målen, då? Det är viktigt att barnet håller mattiderna. Annars kan det bli tjockt.

Hon säger ”tjockt” som om det rör sig om en skamlig sjukdom.

– Nej.

– Röker frun?

– Nej, svarar du fast du senast i går såg din fru röka samtidigt som hon ammade. Så ska du svara eftersom det bästa ett barn vet är en lugn och avspänd morsa. Morsor som slutar röka blir feta och nervösa och ger barnen kolik. Och morsor ska inte behöva röka på balkonger, under köksfläkten eller i smyg i garderoben.

– Sover barnet i sin säng? undrar så barnsköterskan med en blick som påtagligt påminner om översköterskans i Gökboet.

– Ja, svarar du.

– Är det riktigt säkert det, undrar sjuksköterskan som om hon talade om nyupptäckt immunbristsjukdom eller en moralisk avvikelse.

– Ni vet väl att det händer att barn som ligger i samma säng som sina föräldrar kvävs till döds. Dessutom är det bra för äktenskapet om inte barn ligger mellan föräldrarna i deras säng, säger sköterskan menande, men knappast liderligt.

– Visst ligger barnet i sin säng, säger du och tänker på hur du en av de första nätterna efter barnets hemkomst stod och vaggade med insatsen i 47 minuter för att det skulle kunna somna där istället för hos mamman.

– Men egentligen är det väl underligt att människan är det enda däggdjur som inte har sina nyfödda hos sig när de sover, försöker du men tystnar snabbt när översköterskan spänner blicken i dig. Du tillägger dock försynt:

– Det enda djur förutom göken, förstås.

Efter pärserna på mödravården och barnavården kommer så myndigheternas verkligt allvarliga inspektion. När ni kommit hem från BB och er fru har gråtit tre dagar efter diverse hormonomställningar och ni själv inte sovit på fyra dygn kommer nämligen en människa från barnavårdsnämnden hem för att inspektera ert hem.

Se då till att ni städat fullständigt kliniskt rent.

Ta helst hem anticimex. Särskilt om ni inte är ordentligt gifta. Vädra och töm askkopparna.

Dotter på Skansen i en rosa kreation.
Foto: Erik Simander/TT

Veckans TV

Allsång på Skansen i SVT är slut och årets bästa har ju vart Darin med ”En säng av rosor”, Värmlands nya superdiva Dotters ”Bulletproof” (med rosa chockkreation) och Victor Leksells ”Svag”. Överlägset.

Och när inspektörer kommer säger ni tydligt men inte demonstrativt att ni är ledsna över att ni inte har hunnit städa ordentligt. Sen är det faktiskt inga större problem med inspektören. Det gäller bara att verka snäll. Det klarar ni säkert.

Men sedan börjar den verkliga prövningen.

Myndigheter, föräldrar och bekanta anser nämligen att barn bör kunna prata. Helst bör dom kunna det vid ett års ålder. Barnavårdscentralen frågar därför om hur många ord barnet kan. Redan tidigt svarar man ”minst tre”. Det ökar man sedan på efter hand.

Du behöver inte nämna nåt om att orden är sådana konstruktioner som ”jajje”, ”umma” och ”jajje” igen. Och ingenting säger man om att man misstänker att ”jajje” betyder bil, välling, napp och pappa. Bland annat.

Talet är nog den känsligaste punkten i en förälders uppfostran. Talet anses av vissa okänsliga individer som ett uttryck för barnets grad av klyftighet.

Vi med något längre erfarenhet vet tvärtom att det är barn som talar sent som visar sig vara de minst korkade.

Och de smartaste föräldrarna är de som förstår sina barn även om barnen sluddrar.”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.