Därför har M fel om EU:s migrationspolitik

Debatt
PUBLICERAD:
Sverige kan vidta vilka åtgärder vi vill på hemmaplan, men så länge EU med sin fria rörlighet inte har en fungerande asylpolitik, med en tydlig omfördelning mellan medlemsländerna, kommer vi inte att få en hållbar situation, skriver Abir Al-Sahlani.
Foto: Fred Marvaux
Sverige har redan som det är i dag rejält restriktiva regler i EU-jämförelse och det experterna börjar fråga sig är om det ens går att stänga så mycket mer, skriver Abir Al-Sahlani.

Att Moderaterna inte var villiga att hitta kompromisser som var både rättssäkra och humana och därför lämnade migrationsförhandlingarna är tråkigt för Sverige. Vi behöver en bred och hållbar migrationspolitik. Men så bara någon dag efter att migrationssamtalen sprack gick Moderaterna, genom sin Europaparlamentariker Tomas Tobé, ut med hur de nu ville att Europas migrationspolitik ska fungera. Gott så, problemet är att deras politik inte fungerar. Det krampaktiga och hjärtlösa synsättet hur de vill att EU ska agera gynnar ingen.

Det stämmer att fler söker asyl i Sverige än i våra grannländer. Därför målas av vissa partier gärna upp en bild av oss som ett land med helt öppna gränser och oseriöst generös asylpolitik. Kruxet är att det inte stämmer. Sverige har redan som det är i dag rejält restriktiva regler i EU-jämförelse och det experterna börjar fråga sig är om det ens går att stänga så mycket mer. Någonstans går nämligen gränsen för vad som håller i domstol när Sverige tveklöst kommer att dras inför rätta i internationella sammanhang. Flyktingar är inte en kran som kan stängas och öppnas.

Att Moderaterna nu så tydligt propagerat att nu när de lämnat migrationssamtalen så måste minsann EU se till att vi får färre invandrare är ganska verklighetsfrånvänt. Visst är det bara på EU-nivå som den här frågan egentligen kan lösas. Sverige kan vidta vilka åtgärder vi vill på hemmaplan, men så länge EU med sin fria rörlighet inte har en fungerande asylpolitik, med en tydlig omfördelning mellan medlemsländerna, kommer vi inte att få en hållbar situation. Även här gäller dock att EU inte ensamt styr över hur krig och konflikter samt väder och vind i omvärlden påverkar hur människor måste fly sina hem.

Förutom den krampaktiga talepunkten att det behövs ett maxtak av invandrare verkar Moderaterna att allt magiskt kan lösas genom enorma, lägerliknande asylcenter vid EU:s yttre gränser. Detta är knappast trovärdigt, utan enbart en täckmantel för att vi länder i norr bekvämt ska kunna outsourca asylansökningar till länder som Grekland och Italien, som i åratal redan tagit mångdubbelt sitt ansvar för människor som flyr.

Mer konstruktivt vore att fokusera på hur vi ser till att komma framåt med de personer som kommer till vår tröskel. Att EU-kommissionär Ylva Johansson gång på gång skjuter upp den migrationspakt som ska ta unionen ur nuvarande moment 22 är oacceptabelt. Just nu dikterar några få länders regeringar (som händelsevis delar partigrupp med Moderaterna i Europaparlamentet) hela EU:s asylpolitik och blockerar all möjlighet till förhandling. Anledningen är att de vägrar ta emot ens några få asylsökanden. Att dessa länder håller hela Europa gisslan är orimligt.

Det är sant att Europa behöver en ny asylpolitik. Men det är inte Moderaternas svar som vi behöver. Den är varken solidarisk eller ansvarsfull.

Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.