Hoppa till huvudinnehållet

Bob katt i musikal av Bob hund

Publicerad:
Bob hund som spöken i kommande musikal. Den värmländske musikern Christian Gabel uppe till höger.
Bob hund som spöken i kommande musikal. Den värmländske musikern Christian Gabel uppe till höger. Foto: Anna Brånhede

De släppte sina första album genom det värmländska skivbolaget Silence och har sedan starten på 90-talet dansat helt efter egen pipa.

Nästa steg i Bob hunds brokiga karriär blir att göra en musikal.

– Det råder ingen brist på idéer, säger bandet värmländska trummis Christian Gabel.

Tillsammans med en handfull skådespelare kommer medlemmarna i Bob hund att stå på musikalscenen på Helsingsborgs stadsteater nästa år. Musikalen har fått det rimliga namnet "Bobhundmusikal" och den ska handla om vänskap, framgång och om viljan att kontrollera det okontrollerbara.

– "Bobhundmusikal" är en historia om hur det är att inte passa in men att desperat försöka passa ihop. När man måste rea ut sin själ för att lyckas, och hur man gör det utan att trampa på varandra. Eller på sig själv, skriver Thomas Öberg, sångare i Bob hund, till NWT.

I musikalen har Bob hund lämnat jordelivet och existerar som spöken. I den påhittade framtiden finns ett band som heter Bob katt, en grupp kvinnor som strävar efter popbandsdrömmen men som samtidigt vill hålla vänskapen vid liv. Musikalen kommer att lyfta tidigare inspelade låtar med Bob hund, men projektet kommer också att innehålla helt nytt material.

– Det råder ingen brist på idéer, tvärtom har vi svårt att sålla till saker vi kan hantera, konstaterar bandet värmländske trummis Christian Gabel.

– Det finns lite för många idéer och för lite tid. Våra möten blir tyvärr alltid brainstorming, oavsett om vi ska prata om något praktiskt om vår utrustning eller framtidsplaner för de närmaste 15 åren.

Christian Gabel.
Christian Gabel. Foto: Anna LEDIN WIREN

"Kommer förhoppningsvis klarna"

Regisserar musikalen gör Kajsa Giertz, som även är chef för Helsingborgs stadsteater. Manuset är skrivet av Hanna Nygren.

– Vi jobbade mot att sätta upp pjäsen under hösten detta år, fortsätter Christian Gabel

– Sen drabbades världen av en massiv influensa och allt sköts upp tills nästa år, innan vi hann påbörja repetitioner. Vi kommer alla medverka på scenen, både som musiker och någon form av skådespelare men mer än så vet jag inte för tillfället. Det kommer förhoppningsvis klarna innan premiären.

Redan ikväll går det att ta del av ett samarbete mellan bandet och Helsingborgs stadsteater och stadens symfoniorkester. Ett konsertsamarbete sänds digitalt via sociala medier. Låtar från hela bandets långa karriär utlovas. Bob hund har genom åren utöver albumsläpp och omfattande turnerande bland annat arrangerat en egen festival där de auktionerade ut sina instrument. De har gett ansikte åt en öl med lakritssmak och gjort en Bob hund-opera.

"Bobhundmusikal" får premiär den 21 oktober nästa år. Den streamade konserten i kväll följer du via bandets sociala medier.

Artikeltaggar

Bob hundChristian GabelMusikalerNöje/KulturSilence

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.