Vem behöver Liberalerna?

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller sommartal.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Arbetet inför regeringens höstbudget har börjat och dess stödpartier passar på att offentligt lufta sina olika krav i olika sammanhang. I går passade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på tillfället när hon höll sitt sommartal. Men det blev som vanligt mest spretigt och väljarna måste ställa sig frågan om Liberalerna ens behövs. Partiet agerar ju själva som om de inte riktigt visste.

Utspelspolitik har länge varit Liberalernas och det tidigare Folkpartiets signum och gissel. Man har tyckt till om än det ena och än det andra, men någon sammanhängande bild av vad man egentligen står för har inte framgått. Detta har blivit extra tydligt sedan Sabuni tog över partiledarposten.

Den lite insatte kan nog ana sig till vad hon och hennes partiledning egentligen skulle vilja göra, men det hjälper inte så länge de är januariöverenskommelsens fångar. Först kuppade den avgående partiledaren in ett regeringssamarbete med de rödgröna, och sedan lämnade han över stafettpinnen. Avtal skall hållas och allt det där, vilket har gjort att Sabuni & Co, som var motståndare till Jöken, ändå tvingas agera inom dess ramar. Resultatet blir därefter.

Sant borgerliga väljare undviker partiet, vilka borgerligt klingande utspel de än gör. För til syvende og sidst spelar det ingen roll vad Liberalerna säger sig tycka när de står där som ett stödparti till Stefan Löfvens regering. Vem behöver då ett parti som Liberalerna? Så ligger de stadigt under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna också. Enda chansen att hanka sig kvar torde vara att lämna Jöken, men vill och vågar de ta den striden?

Återstår då utspelen. Som att göra förskolan obligatorisk för alla femåringar. Strängt taget låter detta inte särskilt liberalt, men så har det gamla Folkpartiet alltid gjort den där kullerbyttan när det gäller valfrihet (eller snarare bristen på valfrihet) i barnomsorgen. Partiets socialliberala arv förpliktigar till ett ganska långtgående förmynderi. Att 94 procent av alla barn mellan tre och fem år redan går i förskola spelar ingen roll. Alla måste gå, och avvikelser kan inte tolereras, av vilka skäl den än må vara. Vidare vill L ställa än mer detaljkrav på hur förskolan skall fungera, både för personal och för barn. Ingen zon får fredas för klåfingrigheten.

Tidigare gjorde L också utspel om att det måste satsas två miljarder på utsatta förorter – varje år. Men det är knappast diverse "satsningar" som saknats under de senaste decennierna. Det är en politik som hänger ihop, som skapar ordning och reda, och en migration som vi klarar av. Därför blir det skrattretande när Sabuni säger sig tro att det inte kommer att finnas några utsatta områden år 2030, bara dessa olika "satsningar" bli av.

Frågan blir hängande kvar i luften: Vem behöver egentligen Liberalerna? Vad tillför de i svensk politik som ingen annan har? Och kluvenhet är inte ett fullgott svar på frågan.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.