Hoppa till huvudinnehållet

TV: Publikrusning till vindkrafttransporten genom Värmland

Publicerad:
Många hade samlats i slänten vid ICA Toria i Torsby för att titta på transporten av vindkraftverk i torsdags kväll. Foto: Morgan Bäckvall

Skulle den långa transporten av rotorblad till vindkraftverk långsamt kunna ta sig genom Toriarondellen utan att riva ned lyktstolpar? Mängder av människor stod och kollade när två specialtransporter passerade Torsby på torsdagskvällen.

Den transport som under natten till torsdag hade passerat Nyängen i Grums, tog paus på Tossebergsklätten under dagen, då transporterna i huvudsak kör kvällar och nätter.

De längsta transporterna av rotorblad kan vara 80-90 meter långa. Det gick i mycket långsam hastighet genom Toriarondellen.
De längsta transporterna av rotorblad kan vara 80-90 meter långa. Det gick i mycket långsam hastighet genom Toriarondellen. Foto: Morgan Bäckvall

Ryktet hade spridit sig att specialtransporten var på väg och många tillresta stannade till för att med spänning se om transporten skulle klara cirkulationsplatsen i korsningen E45/E16 i höjd med Torsby.

Här passerar jättetransporten genom Värmland

Specialtransport genom Värmland – väger 68,5 ton

När den första transporten av ett enda långt rotorblad hade klarat att inte riva ned en närliggande lyktstolpe, som undveks med bara några meter, och kommit igenom rondellen, då tutade chauffören och fick en och annan applåd.

För att klara svängen måste trailern med rotorblad gå över i vänster körfält, för att sedan återgå till rätt körfält.
För att klara svängen måste trailern med rotorblad gå över i vänster körfält, för att sedan återgå till rätt körfält. Foto: Morgan Bäckvall

De två transporterna startade från Tossebergsklätten kl 20.00 och skulle åka med 30 minuters mellanrum. Framåt kl 21.00 hade båda transporterna kunnat köra vidare mot sin slutdestination via Särna till Kjølberget i Norge.

Ännu återstår ett stort antal transporter genom Värmland. Transporterna är planerade fram till 29 oktober.

Artikeltaggar

Ica ToriaNyheterTorsbyTossebergsklättenTrafikTrafikverketVärmlands länVindkraft

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.