Hoppa till huvudinnehållet

The Satchel Kid - Den amerikanske värmlänningen debuterar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

It’ll Feel Better är Alabama-sonen och Värmlandsbon Michael McGowans debutalbum. Där varvar han gripande ögonblicksbilder från den döende faderns sista dagar, vänner på glid och flyktig kärlek. Vissa, inklusive McGowan själv, menar att han påminner om indiepopbandet Belle and Sebastian, men själv hör jag framförallt Conor Oberst och Bright Eyes i McGowans röst och i låtarnas ofta utmärkta blandning av pop och melankolisk folk – inte minst i fina A Butterfly Hugged My Shoulder, som lånar en del av Bright Eyes 18 år gamla poppärla ”Bowl of Oranges”.

En annan parallell kan dras till Willy Vlautin, vars fallenhet för berättande och allmänmänskliga texter delas av McGowan – tydligast hörs det på lysande Stateline. På det hela taget är It’ll Feel Better ett starkt album, men det hade tjänat på att kortas ner. 13 spår är i mesta laget och kvalitén spretar något på de fem sista låtarna.

Bästa låt: Stateline

Fotnot: NWT:s Carl Edlom medverkar på The Satchel Kids album varför det recenseras av Niklas Lövgren som driver musiksajten 482MHz.

Artikeltaggar

AmericanaMichael McGowanPopRockSkivor