Hoppa till huvudinnehållet

Söndagskollekten går till Beirut

Publicerad:
Karlstads domkyrka

Karlstads pastorat kraftsamlar till katastrofen i Beirut. På söndag kommer all kollekt att doneras för att hjälpa de som behöver den mest.

På söndagens gudstjänster kommer kyrkorna i Karlstads pastorat att samla in kollekten med en särskilt mål. Den ska doneras till Beirut i Libanon för att hjälpa till med katastrofarbetet efter explosionen i hamnen.

– Redan innan den här katastrofen var det ju svårt, det är stridigheter politiskt, fattigdom och arbetslöshet. Innan coronakrisen och explosionen så levde redan hälften av landets invånare i fattigdom, säger Marie Lundström, kommunikatör på Karlstads pastorat.

Marie Lundström, kommunikatör på Karlstads pastorat.
Marie Lundström, kommunikatör på Karlstads pastorat. Foto: Privat

– Men trots den här tröttheten, rädslan och maktlösheten, så har människors oanade styrkor växt. Vi har fått rapporter om en makalös solidaritet där människor tar hand om varandra, delar mat och husrum och tröstar och stöttar.

Vad kommer donationerna gå till?

– Den kommer att gå först och främst gå till mat, husrum och tillgång till vatten till de som förlorat hus och hem, och också till återuppbyggnad av landet.

Brukar ni göra sådant här?

– Vi brukar haka på när Act Svenska kyrkan har kampanjer. Just den här gången kände vi att vi ville göra något lite extra eftersom läget i Libanon är såpass katastrofalt och för att terminen inte riktigt har dragit igång så tiden och möjligheten fanns.

Varför ska man donera?

– Nu finns det ett sätt att göra lite skillnad. Det kan kännas hopplöst att försöka göra någonting men eftersom vi arbetar med lokala organisationer och kyrkor på plats så kan man vara mer säker på att hjälpen kommer dit den behövs.

Artikeltaggar

ACTBeirutGudstjänsterKarlstads kommunKarlstads pastoratNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.