Hoppa till huvudinnehållet

Nu flyttar lärare och elever in i nya Frykenskolan

Publicerad:
Dag Nyström (C), Peter Jonsson (S), Adam Passin (S) och Anna Renhult, rektor, ser fram emot öppnandet av nya lokaler på Frykenskolan i Torsby.
Dag Nyström (C), Peter Jonsson (S), Adam Passin (S) och Anna Renhult, rektor, ser fram emot öppnandet av nya lokaler på Frykenskolan i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

På tisdag är det skolstart. Då öppnar Frykenskolans nya lokaler för fyror och femmor. Det innebär att mellanstadiet samlas på ett skolområde i centrala Torsby, då sexorna flyttades för många år sedan.

Den om- och tillbyggnad som gjorts på Frykenskolan, där gamla Ekeby renoverades och den nya huskroppen nu står färdig ska så småningom invigas. Och på frågan om vad som är det bästa med den nya skolan blir svaret:

– Den största fördelen är att mellanstadiet blir sammanhållet. Att vi jobbar med årskurs fyra till sex gemensamt. Det bidrar till trygghet, säger Frykenskolans rektor Anna Renhult.

På tisdag är det skolstart och då kommer den här lokalen att fyllas av elever och lärare.
På tisdag är det skolstart och då kommer den här lokalen att fyllas av elever och lärare. Foto: Morgan Bäckvall

Den nya skolan för cirka 50 miljoner kronor har nio klassrum med grupprum, arbetsrum på varje plan, samtalsrum och lokal för skolsköterska. Även fritidshemsverksamheten flyttas till Frykenskolan.

Ett av de nya klassrummen, med höj- och sänkbara bänkar, avskärmningar och ny digital teknik i lärandet.
Ett av de nya klassrummen, med höj- och sänkbara bänkar, avskärmningar och ny digital teknik i lärandet. Foto: Morgan Bäckvall

Det höjs ibland röster om att man ska spara åtta miljoner kronor i barn- och utbildningsnämnden, men att man ändå satsar på att bygga nytt.

– Beslutet om den nya skolan kom till tidigare. Det var alldeles för trångt på Holmesskolan som hade 430 elever på en skola byggd för 300 elever. Det här har inte varit en kostnadsaspekt, säger Dag Nyström (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, BUN.

– Vi har råd att bygga en ny skola, säger Adam Passin (S), vice ordförande i BUN.

Ett par veckor in i terminen ska det bli invigning då även eleverna får vara med i firandet.

– Vad som händer på invigningen är lite hemligt än. Men med tanke på coronan kan vi inte bjuda in många gäster, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Artikeltaggar

Anna RenhultDag NyströmNyheterPeter JonssonSkola och utbildningTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.