Hoppa till huvudinnehållet

Norska kunder strömmar på till gränshandeln

Publicerad:
Hit, till Töcksfors shoppingcentrum, fortsätter kunderna att strömma på trots en önskan från norska regeringen att avstå onödiga resor över gränsen.
Hit, till Töcksfors shoppingcentrum, fortsätter kunderna att strömma på trots en önskan från norska regeringen att avstå onödiga resor över gränsen. Foto: Tommy Andersson

Norrmännen verkar inte helt lyda sin regerings råd om att avstå onödiga resor.

– I onsdags hade vi en ökning på 220 procent i försäljning, säger handlaren Thomas Nilsson på Maximat i Töcksfors.

Samma dag stod statsministern och hälsoministern och bad norrmännen att inte åka och hamstra i Sverige, även om karantänreglerna införs först vid midnatt mot lördag.

Norsk regeringskritik mot svensk annons

Men tji fick de styrande, då det fortsatt vara god trafik över gränsen.

– Det har varit bra dagar. Onsdagen var bäst. Under torsdagen var det lugnare på dagen, då trodde man kanske att de hade lyssnat på råden. Men det tog fart på kvällen och då blev det hamstring, säger butikschefen Thomas Nilsson.

Thomas Nilsson är butikschef på Maximat i Töcksfors.
Thomas Nilsson är butikschef på Maximat i Töcksfors. Foto: Tommy Andersson

Dricka, kött, frysvaror. Kundvagnarna fylls med det vanliga, men tre gånger så mycket.

– Norska regeringen ville inte att de skulle åka, men det kan jag villigt erkänna att de har gjort. Det fortsätter strömma på ganska bra, säger Thomas Nilsson till NWT på fredagsförmiddagen.

"Handlar om ekonomi"

Han beskriver kunderna som målinriktade och det är matvarorna som lockar.

Han tror att fredagen kommer att bjuda på bra handel, när norska campare och stugägare åker hem.

Norske ministern till NWT: "Är upp till värmlänningarna"

Samtidigt så tror han att om Värmland blir ett gult område, så kommer kunderna åka över även om onödiga resor ska undvikas.

– Ja, för det handlar om ekonomi. Har du det knapert och kan handla här så gör du det, det ligger i sakens natur. Vi hade redan tidigare de som var villiga att ta sina dagar i karantän, men jag tror att de flesta kommer att lyssna på råden från regeringen.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiGränshandelMaximatNyheterTöcksfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.