Hoppa till huvudinnehållet

IT-centret i Arvika blev verklighet

Publicerad:
Gänget bakom Scaaler IOT Labs, Stephen Clarke, Kenneth Arnesen, David Holm och Robert Rhönnstad är nöjda med IT-hubbens första tid i Arvika.
Gänget bakom Scaaler IOT Labs, Stephen Clarke, Kenneth Arnesen, David Holm och Robert Rhönnstad är nöjda med IT-hubbens första tid i Arvika. Foto: Jonas Klint

Det nystartade innovationscentret Scaaler IOT Labs i Arvika har fått en flygande start. Platserna i kontorshotellet är fyllda och de tvingas säga nej till nya medlemmar.

I småbåtshamnen guppar en av de första innovationerna som fötts här: en liten, smart båt som ska bli en vattenvariant av elsparkcyklarna som man hyr i storstäderna.

Planen var ett innovationscenter inom IT i Arvika och ambitionerna var höga. "Vi vill att det ska bubbla och hända saker i Arvika" sa en av grundarna när NWT skrev om projektet Scaaler IOT Labs i januari i år.

Att påstå att planerna har blivit verklighet är ingen överdrift.

– Intresset har varit större än väntat, säger Robert Rhönnstad.

De ska göra Arvika till ett IT-centrum

Han är en av grundarna av den nya innovationshuben som huserar i ANC, i en kontorslokal med utsikt över Kyrkviken. Här har 48 personer tillgång till kontorsarbetsplats. Människorna representerar 30 medlemsföretag, både svenska och norska och i olika storlekar. Alla jobbar på olika sätt jobbar med IT. Fokus ligger på IoT, internet of things, tekniken som gör det möjligt att fjärrstyra uppkopplade industrier, byggnader med mera via nätet.

Medlemslistan innehåller lokala, mindre företag men också stora företag som norska ingenjörskonsulten Nemko med 500 anställda och internationella IT-konsultkoncernen CGI. Glava energy center och kommunala Arvika teknik AB är två tunga medlemmar som tillför mycket kunskap och som öppnar möjligheter att testa ny teknik i skarpa projekt.

– Det kom ett nytt företag i veckan ett tag, men nu kan vi inte växa mer i våra nuvarande lokaler, säger Robert Rhönnstad.

Det är relativt lugnt i lokalen när NWT gör ett besök, men vi träffar bland andra Magnus Nilsson, verksamhetsansvarig på Glava Energy Center. Vi träffar också Kim Larsson som jobbar på Arvikaföretaget Infomagine som erbjuder tjänster inom bland annat webbdesign och interaktiv media.

Magnus Nilsson på Glava energy center tycker att det är helt rätt blandning av kompetenser som samlas på Scaaler IOT Labs.
Magnus Nilsson på Glava energy center tycker att det är helt rätt blandning av kompetenser som samlas på Scaaler IOT Labs.

På frågan vad de får ut av att vara medlemmar och ha sin arbetsplats på Scaalers coworking space svarar båda att det betyder mycket att kunna prata med andra entreprenörer.

– Energisystemen blir allt mer IT-relaterade och här finns kompetensen som behövs, säger Magnus Nilsson.

Kim Larsson tycker att det finns stora fördelar med att jobba på Scaalers kontorshotell. Här får man viktiga kontakter, säger han.
Kim Larsson tycker att det finns stora fördelar med att jobba på Scaalers kontorshotell. Här får man viktiga kontakter, säger han.

– Här i Arvika finns det företag som egentligen gör fantastiska saker men man vet inte vad när man inte träffas. Här kan man prata med alla, säger Kim Larsson.

Han jobbar med utveckling, bland annat inom virtual reality, på företaget Infomagine. På samma företag jobbar Joakim Spetsmark. Det är han som har varit med och tagit fram den lilla smarta eldrivna båten som ska bli vattnets motsvarigheten till elscootern Voi.

Joakim Spetsmark, vars entreprenörsresa startade på Arvikafestivalen en gång i tiden, jobbar nu med att utveckla en både lättstyrd och lätthyrd liten eldriven båt.
Joakim Spetsmark, vars entreprenörsresa startade på Arvikafestivalen en gång i tiden, jobbar nu med att utveckla en både lättstyrd och lätthyrd liten eldriven båt. Foto: Jonas Klint

På Scaaler labs träffade Joakim Spetsmark Arvikaentreprenören Jonas Ulveseth. De upptäckte att de funkade bra ihop. Tillsammans började de jobba med idén som ska göra att fler som bor nära vatten kan få chansen att njuta av båtturer. De två utvecklade ett voi-liknande system för användningen av båten, som har fått namnet Bowter.

– Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna hyra en liten, lättmanövrerad båt som drivs av solceller, säger Joakim Spetsmark.

Båten är tillverkad i det labb Scaaler har tillgång till i ANC. Det är en enkel plywoodkonstruktion.

– Det är som båtens motsvarighet till radiobil. Det ska kännas enkelt.

Batteriet och solcellerna klarar sex timmar på sjön i 3,5 knop.

– Det går inte så snabbt, men det är inte meningen heller.

Hur stort båtprojektet kan bli vet ingen, men drömmarna är stora om serieproduktion och kommersiell framgång.

– Vi vill ha tillverkningen i Sverige, helst i Arvika.

Det nödvändiga kapitaltillskottet underlättas av att det nu finns en prototyp att visa upp, menar Spetsmark.

Medlemmen Joakim Spetsmark och medgrundarna David Holm och Stephen Clarke i ANC-lokalen som de hoppas kunna ta över och växa med sin verksamhet i.
Medlemmen Joakim Spetsmark och medgrundarna David Holm och Stephen Clarke i ANC-lokalen som de hoppas kunna ta över och växa med sin verksamhet i. Foto: Jonas Klint

Norge viktigt

Scaaler IOT Labs är skapat för att gynna innovation och tillväxt i Arvika och ge norska och svenska företag tillgång till kontakter och affärsmöjligheter på båda sidor om gränsen.

– Vi ser Arvika som en del av Stor-Oslo, säger en annan av grundarna, David Holm.

Han representerar Xplorico, en Oslobaserad "company builder" som hjälper entreprenörer igång i starten. Bolaget är också en stor arrangör av konferenser och mässor inom big data och artificiell intelligens.

Sin konferens- och scenvana demonstrerade han under onsdagen då han tillsammans med Robert Rhönnstad modererade ett livestreamat norskt-svenskt panelsamtal på gräsmattan utanför Hillringsbergs herrgård.

Riksdagsmannen Pål Jonson (M) behövde bara åka några kilometer från sitt hem för att vara med på Scaaler labs livestreamade konferens vid Hillringsbergs herrgård där han bland annat fick frågor om cybersäkerhet.
Riksdagsmannen Pål Jonson (M) behövde bara åka några kilometer från sitt hem för att vara med på Scaaler labs livestreamade konferens vid Hillringsbergs herrgård där han bland annat fick frågor om cybersäkerhet.

Ett sätt som Scaaler labs har synts på hittills har varit fysiska frukostmöten där alla intresserade varit välkomna att träffas och prata IoT. Frukostarna har i coronatider ersatts av digitala möten via Zoom. Formatet blev dock snabbt för litet på grund av det stora intresset. På onsdagen genomfördes därför ett norsk-svenskt livestreamat panelsamtal med en rad namnkunniga gäster. På den svenska sidan deltog bland annat den framgångsrika entreprenören Alf Bjørseth, i Värmland mest känd som mannen som startade solcellstillverkningen i Hillringsberg. Det var på hans ägor vid Glafsfjordens strand eventet arrangerades. Bland talarna fanns också riksdagsmannen Pål Jonson (M) som bara behövde åka några kilometer till mötet, Glavabo som han är. Han pratade mest om cybersäkerhet men tog också tillfället att lyfta vikten av bättre tågkommunikationer mellan Stockholm och Oslo.

Företagaren Alf Bjørseth, Magnus Nilsson, Glava energy center, riksdagsmannen Pål Jonson och moderatorerna Robert Rhönnstad och David Holm, Scaaler labs.
Företagaren Alf Bjørseth, Magnus Nilsson, Glava energy center, riksdagsmannen Pål Jonson och moderatorerna Robert Rhönnstad och David Holm, Scaaler labs.

900 personer från hela världen hade i förväg anmält intresse av att följa mötet, som genomfördes på engelska.

På frågan vad som krävs av en entreprenör för att lyckas svarade Alf Bjørseth:

– Passion. Det är den drivande kraften som gör att man överkommer hinder och kanaliserar sin kraft på en uppgift.

Satsar fullt

Passion och driv finns det mycket av hos entreprenörerna som har skapat det nya IT-klustret i Arvika. Ett bevis på det är att Robert Rhönnstad har sagt upp sin fasta anställning på CGI i Oslo och är numera anställd av Scaaler consulting, ett separat bolag som bildats med syfte att ta in uppdrag som kan generera vinst.

– Det är klart att det var ett stort steg att säga upp tryggheten och ett bra jobb, men jag valde det, och från augusti går jag in här.

Artikeltaggar

ArvikaGlavaGlava Energy centerNäringslivOsloPål Jonson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.