Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridningen fortsätter - 16 nya coronafall i Dalsland

Publicerad:
Unga personer driver på ökningen av nya covid-19-fall i Västra Götaland
Unga personer driver på ökningen av nya covid-19-fall i Västra Götaland Foto: Anders Wiklund/TT

Oförsiktighet bland unga vuxna har lett till att spridningen av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland. I senaste lägesrapporten bekräftas 16 nya fall i Dalsland varav Åmål svarar för ett.

Under förra veckan konstaterades att ytterligare 671 personer i Västra Götaland har drabbats av covid-19. Det är 66 personer fler än veckan före, men ungefär på samma nivå som i lägesrapporterna dessförinnan.

Bakom ökningen står framförallt unga i åldersgruppen 20-29 år, även om åldersgruppen 30-39 år också sticker ut på ett negativt sätt.

"Håll avstånd"

Tendensen oroar smittskyddet inför hösten.

– Många går nu från ledighet till arbete och studier. Men smittan är kvar i samhället. Därför måste alla komma ihåg att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom. Det gäller inte minst studenter på högskolor och universitet som har ansvar för att inte sprida smitta genom nollningar och andra sociala sammankomster, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Fram till på onsdagen hade totalt 19 204 personer testats positivt för covid-19 i Västra Götaland.

Dals Ed sticker ut

Bland Dalslandskommunerna, bortsett Vänersborg, konstaterades 16 nya fall under förra veckan. För den enskilt största delen av ökningen svarar Dals Ed med tio positiva tester, följt av Bengtsfors (tre nya fall), Färgelanda (två nya fall) och Åmål (ett nytt fall).

I Mellerud har det däremot inte skett någon känd smittspridning sedan förra lägesrapporten.

Även förra veckan toppade Dals Ed listan över flest nya covid-19-fall i Dalsland. De flesta personerna ska då smittats på en och samma fest.

Dalsland ligger lågt

Sett till antal bekräftade fall per 10 000 invånare ligger Dals Ed nu på 87 fall, vilket är betydligt mer än grannkommunerna. Motsvarande siffra för Bengtsfors är exempelvis 76 medan Åmål ligger på 62. Generellt sett ligger dock de dalsländska noteringarna lägre än i merparten av regionens övriga kommuner.

Flest antal bekräftade fall per 10 000 invånare har Töreboda med 192.

Få på sjukhus

Behovet av sjukhusvård för covid-19 ligger kvar på ungefär samma låga nivå som under föregående veckor. På torsdagsförmiddagen fanns totalt 58 inneliggande patienter med coronasmitta på regionens sjukhus, varav sju fick intensivvård.

Fyra coronapatienter vårdas inom NU-sjukvårdens område, dit Dalsland tillhör.

Artikeltaggar

ÅmålCoronavirusetNU-sjukvårdenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.