Hoppa till huvudinnehållet

Ransby istället för Paris för Albin Liljestrand

Publicerad:
Hem till gården - Albin Liljestrand ställer ut hemma i Ransby nu på söndag, den 16 augusti.
Hem till gården - Albin Liljestrand ställer ut hemma i Ransby nu på söndag, den 16 augusti. Foto: Louise Grindefjäll

En annorlunda konstupplevelse väntar när konstnären Albin Liljestrand, 24, presenterar sin nya utställning - inte i Paris som planerat, utan hemma på gården, i Ransby.

Men besökarna får vara på hugget: det är bara öppet en enda dag.

Nu på söndag, den 16 augusti, är det dags: då bjuder Albin in till sitt hem på Gammelvägen i Ransby strax söder om Sysslebäck under devisen "Konst i det fria", Både konst och spontan underhållning av lokala talanger utlovas. Evenemanget öppnar klockan 12 och håller på så länge det kommer folk - och självklart ser man till att hålla på corona-regler så det blir en trygg kulturupplevelse.

Från Paris till Ransby

Apropå pandemin är det på sätt och vis med anledning av den som den här utställningen kom till. Egentligen skulle Albin Liljestrand haft utställning i Paris i sommar tillsammans med sin morfar Gunnar Svensson, också han konstnär.

– Den har skjutits upp några gånger. Nu är det corona som styr och ställer, konstaterar Albin, men låter inte alltför ledsen över det uteblivna franska äventyret.

– Klart det är tråkigt, men det blir ju av senare. Det är bara att invänta att folk blir friska och att allt blir som vanligt igen. Det längtar väl alla efter. När pandemin är över och myndigheterna säger att det går bra, då åker vi!

Något extra

Söndagens utställning på hans bakgård, i och kring uthusen, och var nog tänkt som en ganska spontan sak:

– Till att börja med tänkte jag att det får bli något hopslafsat, men sen har det byggt på och blir lite extra, säger han.

Bland annat kommer han att förutom målningar visa skulpturer, som han gjort tidigare. Några skapade han redan på högstadiet:

– Det ser lite fränt ut, säger han om dem och utlovar "skrot" på gräsmattan.

"Konstiga idéer"

Numera är han framför allt inriktad på måleri, vilket är brett nog. Han arbetar i akvarell, bläck, gouache och med kritor och pennor. Innehållsmässigt ser han själv två grundriktningar i sitt skapande.

– Det är som två kategorier. Den första är den som föreställer: en stuga, en älg. Den andra kategorin är att bilden blir som en rebus av olika intryck, färger, former - en vas, möss och loppor - och så får man bygga ihop något av det. Sen kan man röra sig mellan de där två också. Det är små konstiga idéer jag vill få ut på något sätt och då är det målning det kommer ut i. Det ska bli lite snyggt också, så det inte bara är en dammsugarpåse uthälld.

Konst på heltid

Albin Liljestrand är bara 24, men kreativiteten har han levt med länge.

– Det har alltid varit nummer ett, musik och målning. Det är inget jag valt utan det har blivit så. Det har blivit så här och det är jätteskönt! säger han.

Han gick estetprogrammet på gymnasiet och sedan ett och ett halvt år på konstskola i Örebro.

– Sen är det livets skola! säger han. Jag har hållit på sen 2012 och målat seriöst och försökt att göra något som är värt att ramas in och ställas ut någonstans.

Han har lever på konsten på heltid sedan en handfull år tillbaka och har ställt ut sin konst både på Sliperiet i Borgvik och hos Galleri Mats Bergman i Karlstad. Ett annorlunda inslag på hans konstnärliga cv är att han gjort motiven på bokbussen i Torsby som utsågs till Årets mobila bibliotek 2019. Den rullar in på gården på söndag.

Vart är du på väg i ditt skapande?

– Jag är på väg uppåt! Jag känner att jag kan blanda in min stil i måleriet och kan egentligen styra rätt bra vart jag vill gå i konsten. Det behöver inte se ut som publiken vill att det ska se ut. Det som sålt bättre förr behöver inte vara det jag målar nu. Det är jävla frihet egentligen! Det är spännande att se vart det här leder.

Artikeltaggar

Albin LiljestrandKonstKonstnärMats BergmanNöje/KulturParisRansbySliperietUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.